Heijastimet esille, muistuttaa poliisi

0
Miten näkyisi ilman heijastimia?

Tiesitkö, että pimeässä näkyy heijastinta käyttävä ihminen jopa seitsemän kertaa paremmin kuin ilman heijastinta?

– Nyt on korkea aika kaivaa Heijastinpäivän kunniaksi 1.10 heijastimet esiin, ellet ole sitä jo tehnyt, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa.

 

Loistava apu oman näkymisen parantamiseen pimeässä on Suomessa kehitetty heijastin. Tieliikennelaissakin sanotaan, että jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta.

On erittäin hyvä, että varsinkin lasten vaatteisiin kiinnitetään heijastimia tai muuta heijastavaa materiaalia jo valmistusvaiheessa. Eikä haittaa, vaikka heijastimia olisi useampikin, Kallio sanoo.

Liikenneturvan tekemä selvitys (2016) kertoo karua kieltään:

  • Ilman heijastinta pimeässä kulkeva jalankulkija näkyy noin 50 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja noin 150 metrin päästä silloin, kun autossa on kaukovalot.
  • Hyväkuntoisella heijastimella varustettu, pimeässä kulkeva jalankulkija näkyy noin 350 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja 600 – 1000m päästä, silloin kun autossa on kaukovalot.
  • Heijastinliivien näkyvyys oli ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna.

– Heijastimen turvallisuusvaikutukset ovat siis kiistattomat, siksi poliisikin käyttää haalarissaan useita isoja heijastimia, Kallio sanoo.

JÄTÄ KOMMENTTI