Helle hellii lomalaisten ohella myös sinileviä – Keski-Suomen katsaus

0
Vältä uimista sinileväpitoisessa vedessä, eikä sinileväpitoista vettä tule käyttää esim. ruoanlaitossa tai tiski- tai löylyvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.
Sinilevä pilaa uimavedet (K-Media)
Kesän ensimmäisiä yleisön sinilevähavaintoja on tehty pitkin Keski-Suomea.

Eteläisestä Keski-Suomesta sinilevää on havaittu yksittäisiltä rannoilta Hankasalmella, Jyväskylässä, Jämsässä ja Joutsassa. Pohjoisen Keski-Suomen osalta havaintoja on tehty Saarijärvellä ja Kivijärvellä. Myös Suolahdessa on yksittäinen levähavainto.

Kuntien havainnoijat tarkkailevat sinilevätilannetta viikoittain 16 järvellä. Näillä seurantapisteillä ei sinilevää ole tänä kesänä vielä havaittu. Tiedot julkaistaan Järviwiki-verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi) aina torstaisin. Viikkoseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. Myös kansalaiset itse voivat perustaa oman havaintopaikan esimerkiksi oman lähijärvensä kohdalle Järviwikiin ja tallentaa sinne havaintojaan muun muassa levätilanteesta.

Levänäytteitä ja ilmoituksia voi toimittaa myös Keski-Suomen ELY-keskukseen. Näytteiden tuonnista ja ajankohdasta on hyvä sopia erikseen.

Otolliset olosuhteet vaikuttaneet leväkukintojen esiintymiseen

Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää voi lisätä sinilevien esiintymistä, mutta leväkukinnan voimakkuudessa voi esiintyä ajallista ja paikallista vaihtelua. Nyt onkin ollut otollinen sää sinilevien kukinnalle. Pintavesien lämpötila Keski-Suomessa on ollut 18–22 ˚ C.

Rehevät ja ravinnerikkaat vesistöt ovat tyypillisesti alttiimpia sinileväkukintojen muodostumiselle, mutta kukinnat ovat mahdollisia myös karummissa vesistöissä. Runsaat sateet kesän aikana saattavat myös huuhtoa maalta lisää ravinteita vesistöihin ja aiheuttaa leväkukintoja. Myös tuuliolosuhteet vaikuttavat osaltaan levien esiintymiseen vesistöissä, esimerkiksi kasaamalla esiintymän lautaksi vain tiettyyn vesistön osaan.

Leväveden kanssa on syytä olla varovainen

Osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Mikäli voimakasta leväkukintaa havaitaan, ei lasten ja kotieläinten pääsyä veteen suositella. Lisäksi herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievemmistäkin leväesiintymistä. Pienten lasten uimista vedessä, jossa on vain hieman sinilevää, suositellaan myös välttämään, sillä pienet lapset voivat niellä vettä.

Leväpitoista vettä ei myöskään tule käyttää löylyvetenä, sillä levämyrkyt kestävät korkeitakin lämpötiloja ja tästä vapautuvat höyryt saattavat aiheuttaa hengitysteiden oireita.

Kun levää ei ole enää lauttoina tai -sakkana, voi uimaan taas mennä ja vettä voi käyttää löylyvetenä. Talousvedeksi vettä ei kuitenkaan suositella.

Myös siitepöly saattaa värjätä vettä. Siitepöly on väriltään kellertävää ja on usein sekoittuneena koko vesipatsaaseen, kun taas leväkukinnot kelluvat veden pinnalla.

Klikkaa tekstiä ja katso tästä J-Pnews linkistä levätilanne Keski-Suomessa

JÄTÄ KOMMENTTI