HELTEELLÄ HIIRIKIN VIRKISTYI VIRRASSA!

0
Perhosiemme kaunotar, Neitoperhonen tyytyi ruokailemaan joen rannalla. -Taisi kuitenkin välillä ihmetellä karvaturkkien kastelua. Ennätyslämmin ja kuiva kesä onkin tuonut hienoja perhosia ihailtaviksi. Kuva: Pentti Hautala.

Pentti Hautala/J-Pnews

Alavus/Töysä

Monta erikoista tapahtumaan ja eläinten sekä lintujen leikkiä luonnossa liikkuessa olen minäkin vuosikymmenien aikana saanut ihailla. Myöskin paljon hämmästellä, ihmetellä ja ihastella. Niin iloisia kuin myös murheellisiakin tapahtumia.

Tämän kesän pitkät helteet ja kuumat aurinkoiset päivät ovat muuttaneet luontoa ja luonnossa elävien elämää monella tavoin. Esimerkiksi metsien marjasato olisi tullut ennätyssuureksi, jos olisi parinakin päivänä satanut reippaasti juhannuksen jälkeen ja heinäkuun alussa.

Nyt sitten mustikat ovat enimmäkseen kuivaneet pippurin kokoisiksi. Mutta marjoja kyllä löytyy varjoisilta paikoilta, kallion ja laaksojen reunoilta sekä kuivaneiden ojien varsilta. Sadekuurojen kostuttamista kohteista jopa runsaastikin.

Monilla laajoilla alueilla ei ole satanut pisarakaan. Kun ei ole satanut, niin vesiojat ja laaksot ovat kuivaneet. Puolukanraakileitakin on mättäät täynnä. Mikäli sateita saadaan, niin se pelastaa puolukkasadosta paljon.

Luonnossa elävät eläimien ja lintujen on pitänyt myöskin keksiä uusia ratkaisuja ja kohteita totutuille ruokatavoille, sekä juomapaikoilleen. Kauan 30 lämpöastetta varjossa, ja auringossa tuplaten aiheuttaa varsinkin karvaturkkisille eläimille hankalat elämisen olosuhteet.

Kuluneen kesän aikana olenkin luonnossa liikkuessa nähnyt järvien jokien rannoilla paljon erilaisia metsäneläviä. Käärmeitäkin ja muita matelijoita.

Metsähiiretkin ovat kuumana kesänä virkistyneet virtaavissa vesissä. Kuva: Pentti Hautala

Erikoisemmista ja mielenkiintoisimmista tapahtumasta sain ihastella heinäkuun 27 päivän helteessä, kun hiiripariskunta harrasti vesileikkejä joessa.

Koskaan aikaisemmin en ole kyseenlaista tapahtumaa nähnyt, enkä keneltäkään kuullut.

Luulin ensin, että kyseessä on vesimyyräpariskunta. Kunnes he muutaman minuutin uituaan nousivat kuivalle maalle kuivattelemaan itseään, huomasin kyseessä olevana metsähiirien helleuinnin!


 

JÄTÄ KOMMENTTI