Hoiskon uimarannalla Alajärvellä havaittu sinilevää – kansalaishavaintoja myös Soinissa Iiroonjärvellä ja Limajärvellä

0

Viikolla 29 sinileväesiintymiä on havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen havainnointipisteillä. Valtakunnallisen sinilevätarkkailun havaintopisteillä sinileväkukintaa esiintyi hieman muun muassa Alajärven Hoiskon uimarannalla.

Leväseurannan kansalaishavainnot ovat lisääntyneet kuluvan viikon aikana. Sinilevää on esiintynyt kansalaishavaintojen mukaan Iiroonjärvellä ja Limajärvellä Soinissa sekä Vaasan rannikkoalueella useissa kohteissa. Vaasan Kustaanlinnan uimarannalla sinilevää havaittiin tiistaina 14.7.

Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Sinileväkukinnan voi tunnistaa vedestä aluksi vihertävinä hippusina, minkä jälkeen se sopivien olosuhteiden myötä runsastuu ja kasautuu muodostaen sinilevälauttoja. Sinilevälautat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi. Itse havaitun sinilevähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikiin (www.järviwiki.fi) tai ottamalla yhteyttä leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI