Hongisto kysyy – Ovatko nykyisen kaltaiset susi- ja karhupannat lopulta tuhoksi kantajalleen?

3
Reijo Hongisto (K-Media)
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on asentanut ainakin karhuille ja susille radioseurantalaitteita. Mutta tietävätkö nämä ”asiantuntijat” mitä ovat villille luontokappaleelle todellisuudessa tekemessä. Onko kaulaansa pannan saanut tietämätön eläin lopulta kuolemaan tuomittu koe-eläin?  Aihe on  askarruttanut ainakin luonossa liikkuvaa kansanosaa ympäri Suomen. Nyt tämän yhden suomalaisen ”puhutaan toista , tehdään toista” kummallisuuden otti torstaina pöydälle järvipohjalainen kansanedustaja Reijo Hongisto

Hongiston mukaan seurantalaitteen asentamiseksi eläin on ensin otettava kiinni ja tainnutettava. Kiinnioton yhteydessä joudutaan maastossa käyttämään myös moottorikäyttöisiä ajoneuvoja – moottorikelkkoja, mönkijöitä ja jopa helikoptereita.

Seurantalaitteet on integroitu eläimen kaulalle asennettavaan pantaan. Kansankielessä puhutaankin panta susista ja -karhuista.

Yleisen käsityksen mukaan villin eläimen kaulalle asennettava panta aiheuttaa kantajalleen haittaa. Haittoina pidetään sitä että ihminen ylipäätään ottaa kiinni villin ja luonnonvaraisen eläimen käyttäen apunaan jopa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Nukuttaa eläimen ja vielä asentaa eläimen kaulalle pannan. Koska villin eläimen kaulassa olevaa pantaa, pannan kireyttä ja pannan alaista karvoitusta ja ihoa ei voida tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti, on mahdollista että panta hankaa eläimen ihon rikki. Kun rikki mennyt ihon kohta on pannan alla suojassa, ei eläin pääse raapimaan taikka nuolemaan rikkoutunutta kohtaa eikä sitä luonnollisella tavalla puhdistamaan.

Haavoilla olevaan ihokohtaan saattaa maaston epäpuhtauksista kerääntyä bakteereja, jotka tulehduttavat haavan.

Tulehduksen vaivaama ja heikentämä eläin ei kykene saalistamaan normaalilla tavalla ja saattaa tämän vuoksi hakeutua etsimään ravintoa jopa ihmisasumusten läheisyydestä. Tällainen eläin saattaa käyttäytyä aggressiivisesti etsiessään ravintoa taikka kohdatessaan muussa tilanteessa ihmisen.

Tulehdus saattaa pahimmassa tapauksessa jopa tappaa eläimen.

Kansanedustaja Reijo Hongisto kysyy Suomen hallituksen asianosaiselta ministeriltä:

Onko hallitus tietoinen siitä kuinka monelle maasuurpedollemme on asennettu radioseurantalaite ja onko näistä seurantalaitteista aiheutunut eläimille tulehduksia taikka muuta haittaa, sekä onko hallituksen tiedossa että radioseurannassa olevat eläimet olisivat käyttäytyneen lajille epätyypillisesti kohdatessaan ihmisen?”


Herranen lounas maaliskuu700x

3 KOMMENTTIA

  1. Ihminen on luomakunnan herra. Näin sanoo Raamattukin. Järviseudun alue ja sitä ympäröivät maakunnat ovat niin tiheään asuttuja, että täällä ei tarvita yhtään sutta tai karhua kuin korkeintaan Ähtärin eläinpuistossa. Marjastajat, varsinkin naisväki, pelkää aiheesta metsän petoja ja rikkaat luonnon antimet jäävät syystä metsään. Äskettäin Alavudella jo yksi karhu hyökkäsi yllättäen puskista lenkkeilijän kimppuun jä Alajärven Möksyssä karhu jäi auton alle. Se ei ole enää sattumaa. Petokanta on liian tiheä kiitos Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitoksen pieleenmenneiden ennusteiden. Kuinka monta uhria tarvitaan, että ymmärretään ne karkoittaa takaisin itärajan taakse? Viiime vuosisadalla petoeläimet tappoivat ihmisiä. Todennäköisyys siihen, että karhu tai susi tappaa ihmisiä lisääntyy kerta kerralta. Kuka maksaa viulut ja lohduttaa surevaa leskeä, kun näin väistämättä kohta tapahtuu????? Ei ainakaan Vihreä puolue ja tilastotieteilijä Osmo Soininvaara lotkauta korviaan tälle uhalle!!!!

  2. Todella inhottavaa ajatella, että ihmisten vuoksi kärsiviä eläimiä olisi useampiakin. Tämä asia pitää tutkia pian ja poistaa eläimille asennetut tarpeettomat seurantapannat välittömästi.

  3. Taidat Reijo olla tuossa asiassa oikeassa. En ole koskaan pitänyt tavasta ja toiseksi riistalaskenta saadaan varsin tarkaksi ilmalaskennallakin. Itse en ole lainkaan erämies ja vihaan mm. moottorikellkkojen käyttöä metsästyksessä. Sehän ei ole oikeaa metsästystä samoin kuin minkään suuntimalaitteen käyttökään. Erityisen tuomittavaa on Oriveden ja Perhon tapaukset.
    Paljon on parannettavaa asenteissa. Rangaistukset pitää näissäkin asioissa olla tuntuvia, jotta laissa pysytään.

JÄTÄ KOMMENTTI