HONGISTO | Lainsäädännössämme paha puute – suora kirjallinen kysymys hallitukselle

0
Reijo Hongisto "kesälomalla" (K-Media/JK)

Järvipohjalainen kansanedustaja Reijo Hongisto on kirjannut kotipaikaltaan Vimpelistä Suomen hallitukselle kysymyksen, jonka käsittelyn ja siitä saadun lopputuloksen pohjalta on kansanedustajalta vahvasti harkinnassa lakialoitteen tekeminen.

– Mielestäni lakimuutoksen ensisijainen toimija on hallitus. Jos ja kun hallitus antaa lakimuutoksesta esityksen, se menee eduskunnassa läpi. Yksittäisen kansanedustajan tekemät lakiesitykset eivät menesty yhtä hyvin. Tämän takia syötin ”pesistermein” pallon kirjallisen kysymyksen muodossa istuvalle hallitukselle. Vastauksesta riippuu teenkö asiasta lakialoitteen, arvioi Hongisto.

Viime viikolla uutisoitiin että sama henkilö voi hakea Suomesta turvapaikkaa useita kertoja.

Asiasta nousi välittömästi vilkas keskustelu. Kansalaiset eivät ymmärrä, että samaa asiaa voidaan kierrättää tuomioistuimissa useita kertoja.

– Tämän asian osalta on lainsäädännössämme hyvinkin selkeä ja paha puute. Se on pikaisesti korjattava ja käytäntö on muutettava samalaiseksi kuin se on muissa riita- ja rikosasioissa, huomauttaa Hongisto.

………………………………………………………………………………..

Alla kansanedustaja Reijo Hongiston tekemä kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan:

 

Eduskunnan puhemiehelle TURVAPAIKKAHAKEMUKSEN UUDISTAMINEN

Nykyisen lain mukaan sama henkilö voi hakea Suomesta turvapaikkaa useita kertoja. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan vastaanottokeskuksissa majailee tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Osa näistä henkilöistä on hakenut turvapaikkaa jopa viisi kertaa.

Kun henkilö hakee Suomesta turvapaikkaa, hänen hakemuksensa käsittely eri virastoissa oikaisupyyntöineen ja valituksineen työllistää kymmeniä henkilöitä. Kun hakemus on kerran asianmukaisesti käsitelty ylimpiä oikeusasteita myöten ja se on saanut lain voiman, on outoa, että sama hakemusprosessi voidaan aloittaa uudestaan alusta. Näin ei voida menetellä muissa riita- taikka rikosasioissa. Saman hakijan saman asian käsitteleminen yhä uudelleen ja uudelleen kuluttaa tarpeettomasti viranomaisten voimavaroja ja se on myös taloudellisesti varsin kallista palvelua. Oikeushallinnon niukkojen resurssien järkevä käyttö edellyttää, että yhtä asiaa käsitellään yhdessä oikeusasteessa vain yhden kerran.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija voi uudistaa hakemuksensa useita kertoja ja mihin toimiin hallitus ryhtyy jotta tällainen toistuva hakeminen kielletään?

Vimpelissä 02 elokuuta 2018

Reijo Hongisto Kansanedustaja Sin

 

Terveyssovellus-22

JÄTÄ KOMMENTTI