HYVÄ TIETÄÄ! | Ammattivarkaat rahtaavat kodeistamme ryövättyä omaisuutta Moldovaan – viheliäinen riesa toistuu vuodesta toiseen!

0

Muun muassa viimeaikoina pääkaupunkiseudulla omakotitaloista varastettua omaisuutta oli tarkoitus kaupata ulkomailla.

Tuoreimmassa tapauksessa Helsingin poliisi on saanut valmiiksi kahden asuntomurtosarjan esitutkinnan. Molemmat rikossarjat ovat tapahtuneet pääkaupunkiseudulla: Helsingissä, Espoossa, Tuusulassa, Nurmijärvellä ja Kauniaisissa. Pääasiassa asuntomurrot tehtiin niin sanotuilla arvoalueilla sijaitseviin omakotitaloihin Helsingissä ja Espoossa. Ensimmäinen, viiden asuntomurron sarja tapahtui aikavälillä 23.10.–3.11.2019 ja toinen, neljäntoista asuntomurron sarja 24.1.–2.2.2020. Asuntomurtoja on tutkittu törkeinä varkauksina.

Rikoksista epäiltyinä otettiin helmikuussa kiinni kolme ulkomaalaista miestä. Heidät pysäytettiin Puolassa, Puolan ja Ukrainan rajalla. Ulkomaille rekisteröidyssä autossa oli omaisuutta, joka oli peräisin kymmenestä eri asunnosta, joihin oli murtauduttu pääkaupunkiseudulla. Epäillyt asuntomurrot, joita poliisi on tutkinut törkeinä varkauksina, tapahtuivat sinä aikana, kun epäillyt oleskelivat Suomessa. Rikossarja alkoi sinä päivänä, kun epäillyt tulivat Suomeen ja päättyi samana päivänä, kun he poistuivat maasta. Epäillyt majoittuivat Suomessa hotellissa.

Kaikki kelpaa ”Moldovan Mustaan Pörssiin”

Asunnoista oli varastettu vaatteita, laukkuja, hajuvesiä, koruja, kelloja, tietokoneita ja muita arvoesineitä. Osa anastetuista tavaroista on esitutkinnan aikana onnistuttu palauttamaan niiden oikeille omistajille.

– Kaksi epäillyistä kertoi kuulusteluissa, että murtokeikkoja tehtiin Suomen reissun aikana keskimäärin kaksi päivässä. He löysivät toiveitansa vastaavat murtokohteet karttapalvelun avulla. ”Murtosaalis” oli tarkoitus myydä eteenpäin Moldovassa. Suurin osa tavaroista oli epäiltyjen mukaan jo myyty. Tavaroita oli kuljetettu Suomesta Moldovaan myös linja-autolla. Anastetuksi epäillyn omaisuuden kokonaisarvo oli noin 138 000 euroa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund Helsingin poliisin rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmästä.

– Tässä on ollut kyse täysin ammattimaisesta rajat ylittävästä liikkuvasta omaisuusrikollisuudesta. Näitä ryhmiä liikkuu useita ympäri Eurooppaa ja tasaisin välein nämä ”erehtyvät” tulemaan myös Suomeen, Björklund jatkaa.

Vihjehavainnoilla voi olla ratkaiseva merkitys asuntomurtosarjojen selvittämisessä

Poliisi kiittää sekä kotimaisia että ulkomaalaisia viranomaisia hyvästä yhteistyöstä rikossarjojen selvittämisessä. Lisäksi kiitoksen on ansainnut sivullinen henkilö, jonka poliisille ilmoittamat havainnot olivat merkittäviä epäiltyjen henkilöllisyyksien selvittämisessä. Suurin osa asuntomurroista tulee poliisin tietoon useiden tuntien tai jopa päivien viiveellä. Tästä johtuen vihjehavaintojen merkitys saattaa olla hyvinkin ratkaiseva, varsinkin laajojen rikossarjojen tutkinnassa.

– Tämä sivullinen henkilö oli nähnyt Moldovan rekisterissä olevan auton, jonka läheisyydestä löytyi anastetuksi epäiltyä omaisuutta. Kyseinen auto ehti poistua maasta, mutta viranomaisyhteistyön avulla heidät tavoitettiin Puolesta, kuten aiemmin kerrottiin.

Suurin osa asuntomurroista tulee poliisin tietoon useiden tuntien tai jopa päivien viiveellä. Tästä johtuen vihjehavaintojen merkitys saattaa olla hyvinkin ratkaiseva, varsinkin laajojen rikossarjojen tutkinnassa.

Tuoreissa asuntomurtotapauksissa ilmoitus täytyy aina tehdä viipymättä hätänumeroon 112, jotta poliisi pääsee aloittamaan tutkintatoimenpiteensä mahdollisimman nopeasti ja voi mahdollisesti tavoittaa tekijät vielä rikospaikan läheisyydestä.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI