IL | Alajärveläisnainen käräjillä – pyörätuolilla liikkuva käytti liikaa taksikorttia

0
Iltalehdessä olevan jutun mukaan Alajärven kaupunki teki rikosilmoituksen pyörätuolipotilaasta, joka ylitti sovitun määrän matkoja. Alajärven kaupunki vaatii naiselta nyt oikeusteitse takaisin taksille maksamiaan ylimääräisiä euroja.

Iltalehti kirjoittaa, että pyörätuolilla liikkuva alajärveläisnainen sai vuoden 2012 alussa Alajärven kaupungilta vammaislakiin perustuvan taksikortin, joka mahdollisti kuukauden aikana 18 yhdensuuntaista tai yhdeksän meno-paluumatkaa asioiden hoitamiseen ja virkistymiseen taksia käyttäen.

Pian kahden alakouluikäisen lapsen yksinhuoltajaäiti huomasi, että matkat eivät riitä kuin kahteen kauppareissuun viikon aikana.

Nainen haki kaupungilta lisämatkoja vuoden 2012 toukokuussa, mutta kaupunki ei tähän suostunut. Nainen valitti kaupungin päätöksestä Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakuntaan, joka hylkäsi valituksen. Sitkeä nainen valitti perusturvalautakunnan päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka puolestaan hylkäsi valituksen helmikuussa 2013.

Taksikorttia jatkuvasti käyttäneelle naiselle huomautettiin kortin liikakäytöstä kaupungin toimesta kirjallisesti helmikuussa 2013.

Taksikortin liikakäyttäminen kuitenkin jatkui ja elokuussa 2013 häneltä otettiin vammaislain perusteella myönnetty taksimatkakortti pois. Ylimääräisten matkojen arvo on asianomistajan eli Alajärven kaupungin mukaan ollut yhteensä 12 677,06 euroa.

Alajärven kaupunki teki naisesta rikosilmoituksen ja vaatii nyt naista korvaamaan ylimääräisiä taksikuluja oikeussalin kautta.

Naisen oikeusavustajan mukaan teko oli oikeutettu.

Iltalehti kirjoittaa, että syytettynä oleva nainen on poliisin esitutkinnassa tunnustanut ylittäneensä lupaan perustuvan oikeutensa, mutta kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Nainen kertoi esitutkinnassa ylimääräisten matkojen olleen pääosin välttämättömiä. Samaa hän vakuutti myös käräjäoikeuden istunnossa. Myönnettyjen matkojen määrä oli riittämätön kahden pienen lapsen pyörätuolilla liikkuvalle yksinhuoltajalle. Käytännössä taksimatkat riittivät kahteen ruokakauppakäyntiin viikon aikana. Lisämatkoja naiselle ei kaupungilta myönnetty.

Pyörätuolilla liikkuvan naisen oikeusavustaja näkee, että kaupungin antama ohjeistus on ollut puutteellista. Naisen annettiin jatkaa taksikortin liikakäyttöä yli vuoden ajan. Korttia ei otettu heti pois, jolloin kaupungin peräämät korvaussummat olisivat olleet huomattavasti nykyistä pienemmät.

Syyttäjä vaatii naiselle kuuden kuukauden ehdollista vankeutta törkeästä maksuvälinepetoksesta. Käräjäoikeus antaa asiasta päätöksensä lokakuun puolivälissä.

Lähde: Iltalehti

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI