Japo investoi ison summan nopeisiin yhteyksiin – valokuituverkkoa ryhdytään rakentamaan Alajärvelle

0
Toimitusjohtaja Toni Harjulan mukaan Alajärvelle rakennettava kattava kuituverkko pitää kaupungin ihmiset ja eri tahot hyvin mukana ITC-tekniikan kehityksessä. (Kuva: Jukka Ketonen)
Toimitusjohtaja Toni Harjulan mukaan Alajärvelle rakennettava kuituverkko pitää kaupungin ihmiset ja eri tahot hyvin mukana maailman laajuisessa ITC-tekniikan kehityksessä. (K-Media)
Alajärvellä toimiva paikallinen tele- ja verkko-operaattori  JAPO rakentaa valokuituverkon 10 000 asukkaan Alajärvelle. Koko alueen kannalta merkittävä hanke mahdollistaa huippunopeat nettiyhteydet ja laadukkaat TV-palvelut kotitalouksien ja yritysten tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Mittava, kokonaisuudessaan noin 4,5 miljoonan euron investointi on paikalliselle toimijalle iso päätös toteuttaa nykyisen kuparipohjaisen kiinteän verkon uudistamistarve valokuituverkon rakentamisella. Investointi vastaa kokoluokaltaan yhtiön vuoden liikevaihtoa.

Valokuituverkon rakentaminen koko kunnan alueelle on ensiarvoista myös Alajärven kaupungin aluekeskuksena toimimisen kannalta.

– Alajärvellä on toteutettu viime aikoina useita viihtyisyyttä ja palvelutasoa parantavia hankkeita, joiden selkeänä tavoitteena on alueen vetovoimaisuuden lisääminen. Huippunopeat, kiinteät nettiyhteydet ovat osa tätä alueen vetovoimaisuutta, vakuuttaa Japo-yhtiöiden toimitusjohtaja Toni Harjula.

Valokuituverkko tarjoaa kotitalouksille ja yrityksille paitsi huippunopean, toimintavarman ja laadukkaan yhteyden internetiin myös joukon muita palveluita, joita langattomilla tekniikoilla ei välttämättä voida tarjota tai niitä ei voida tarjota harvaanasutulla maaseudulla. Nykyaikaiset ja monipuoliset TV-palvelut tarvitsevat toimiakseen nopean ja laadukkaan nettiyhteyden. Lisääntyvä etätyö-, uudet hoivapalvelut tai yritysten keskeiset tietoliikenne-palvelut eivät voi toimia yksistään langattoman palvelun varassa – tarvitaan kiinteä, toimintavarma yhteys.

Harjulan mukaan Japon valokuituverkon rakentaminen käynnistyy heti ja jatkuu tiivisti aikataulutettuna tulevina vuosina. Rakentaminen aloitetaan Alajärven keskustasta Niittykummun ja Toukolan alueelta jatkuen Tuluutin kautta Pynttäriin.

Keskustan lisäksi rakentaminen etenee myös haja-asutusalueilla, aluksi Kurejoen ja Hoiskon suunnilla. Kaikkiaan valokuituverkko tulee kattamaan alueen noin 2800 taloutta.

Valokuitu tullaan upottamaan lähes kokonaan maan uumeniin, jossa se on suojassa sään armoilta ja suo ”näkymättömyydellään” myös uusia mahdollisuuksia ympäristöjen suunnittelijoille ja rakentajille.

Kaapeloinnin eteneminen tapahtuu vuodenaikasyklissä. Harjulan mukaan noin puolet talouksista saanee kytkentämahdollisuuden nopeaan kuituverkkoon jo tulevaan syksyyn mennessä. Toisen puolen arvellaan valmistuvan, talven kylmän pakkasjakson jälkeen, vuoden 2014 kevään aikana. Koko ”vanhan” Alajärven talouksien kuiduttamisen on arvioitu hoituvan viidessä vuodessa.

………………………………………………..

JAPO on kasvava, paikallinen informaatioteknologian asiantuntija Järvi-Pohjanmaalla.

JAPO-yhtiöt muodostuu Alajärven Puhelinosuuskunnasta sekä sen tytäryhtiö JAPO Palvelut Oy:stä ja sen keskeiset liiketoiminta-alueet ovat ICT- ja ohjelmistoliiketoiminnat.

JAPOn liikevaihto 2012 oli noin 4,3 milj. euroa ja sen työllistää noin 30 henkilöä.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI