JÄRVI-POHJANMAA | Vain kaksi koronatartunnan saanutta enää eristyksissä

0

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella ei ole todettu yhtään uutta COVID -19 -tartuntaa 23.10. jälkeen. Koronatartuntojen kokonaismäärä Järvi-Pohjanmaalla on 22. Aiemmin todetut tartunnat liittyivät Ylläksen ruskaretkiin ja Seinäjoen tartuntoihin sekä niistä johtuneisiin jatkotartuntaketjuihin.

COVID -19 -tartunnan saaneita ja sille altistuneita on kaikkien Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kunnissa. Tartunnan saaneista eristyksissä on tällä hetkellä enää kaksi ja altistuneita karanteenissa yksi.
Torstaina 29.10.2020 kokoontunut alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi, että Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty kiihtymisvaiheesta perustasoon.

Alueellisen nyrkin suositukset siirryttäessä kiihtymisvaiheesta perustasoon:

Etätyö
Suosittelemme, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä. Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.
Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä mikäli turvavälejä ei kyetä säilyttämään. Tämä auttaa vähentämään mahdollisissa altistumistapauksissa altistuneiden määrää ja karanteeneja.

Yleisötilaisuudet ja julkinen kokoontuminen
Kokoontumisrajoitukset: noudatetaan alueella voimassa olevaa AVI:n määräystä, jossa yli 50 henkilön yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia voi järjestää varmistaen niiden turvallisuus asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.
Joukkuelajien ottelutoiminnassa kehotetaan edelleen huomioimaan koronatilanne. Maskin käyttö ja turvaväleistä huolehtiminen on tärkeää. Huomioidaan OKM:n ja THL:n ohjeet.

Maskisuositus
Sairaanhoitopiirin alueella ön käytössä laajennettu maskisuositus, jonka mukaan käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Matkustussuositus
Suosittelemme, että muuta kuin välttämätöntä matkustamista Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle ja pääkaupunkiseudulle vältetään, koska sairastumisriski näillä alueilla on huomattavasti suurempi kuin alueellamme.

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset huomioiden Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella käynnistetään alla mainittuja toimintoja 1.11.2020 alkaen turvatoimenpiteet huomioiden (käsi- ja yskimishygienia, kasvomaskit, turvavälit jne.)

♦ Vimpelin liikuntahallin käyttöönotto
♦ Vimpelin liikuntahallin kuntosalin käyttöönotto 2.11.20 (max. 10 hlöä)
♦ Vimpelin elokuvateatterin toiminnan käynnistyminen
♦ Vieresniemen julkisen sauna käyttöönotto pienryhmille (max. 5 hlöä)
♦ Vimpelin Toimelan keittiön jakelulinjaston avaaminen
♦ Vimpelin työpaja Apajan toiminta käynnistyy
♦ Ikäihmisten päivätoiminnat käynnistyvät koko alueella
♦ Kehitysvammaisten toimintakeskuksissa jatketaan toimintaa pienryhmissä
♦ Akuuttiosastolla vierailuista sovitaan joustavasti numerosta 06 2412 7777 ja vierailijoille annetaan suojaimet osastolle tulon yhteydessä. Vierailut sallitaan potilashuoneissa.
♦ Tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä voi vierailla oireettomana ja suojautuneena. Omaisen saapuessa asumisyksikköön, hoitaja opastaa suojautumisessa ja ohjaa vieraan asukkaan omaan huoneeseen.
♦ Intervallijaksojen osalta palataan aikaisempiin suojattuihin käytäntöihin Intervalliosaston, Lintukodin, Sateenkaaren ja Tuulikellon osalta.
Alueen kaikissa lukioissa opiskelu jatkuu lähiopetuksena. Lukiot ovat varanneet kasvomaskeja opiskelijoilleen. Opiskelijoita suositellaan kuitenkin ottamaan mukaan myös omia kasvomaskeja.

Käsienpesu on edelleen, maskien lisäksi, tärkeä muistaa (Arkistokuva)

Vimpelin esi- ja perusopetukselle on annettu aiemmin ohjeet etäopetukseen siirtymisestä,
mikäli tartuntatilanne pahenee. Mikäli esi- ja perusopetus siirretään etäopetukseen, tai oppilas on määrätty karanteeniin, oppilaille järjestetään ateriajakelu. Vimpelin kansalaisopisto ja
musiikkiopisto toimivat niin kauan, kun koulut ovat toiminnassa.

Pandemiajohtoryhmä muistuttaa koko alueen asukkaita huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä sekä kasvomaskien käytöstä. Edelleen on tärkeää noudattaa annettuja suosituksia koronan taltuttamiseksi.

Pandemiajohtoryhmän seuraava kokous on tiistaina 3.11.2020


 

JÄTÄ KOMMENTTI