JÄRVI-POHJANMAA | Yhteistoiminta-alueen koronatiedote – 11 karanteenissa – lomaliikkuminen lisää tartuntariskiä!

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 18.2.2021

Edellisen 10.2.2021 annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan asukkailla ei ole todettu
uusia koronavirustartuntoja. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 136 koronatartuntaa. 10.-16.2. koronanäytteitä otettiin 123 kappaletta.

Muualla Suomessa asuva henkilö oli tullut vierailulle perheensä luokse viime viikonloppuna.Hän oli ennen saapumistaan tietämättään altistunut koronapositiiviselle henkilölle. Tästä tiedon saatuaan hän oli hakeutunut alueellamme koronatestiin. Testi osoittautui positiiviseksi, ja henkilön lähipiiri Alajärvellä on asetettu karanteeniin. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on yhteensä 11 henkilöä eristyksissä tai karanteenissa.

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on muuta Suomea parempi. Hiihtoloma-aika lähestyy, ja ihmisten liikkuvuus Suomen sisällä tulee lisääntymään tulevien viikkojen aikana, mikä muodostaa merkittävän riskin koronatilanteen heikkenemiselle alueellamme. Liikkumista maakunnan ulkopuolelle on syytä harkita tarkoin. Mikäli se on välttämätöntä, pandemiajohtoryhmä kehottaa ihmisiä noudattamaan erityistä varovaisuutta ja huolehtimaan turvaetäisyyksistä, kasvomaskien käytöstä ja hyvästä käsihygieniasta.

Kaikki todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen, infektiovastaanoton ja koronanäytteenottojen henkilökunta Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on rokotettu, ja he ovat saaneet myös tehosterokotteen. Tehostetun asumispalveluyksiköiden iäkkäät asukkaat on rokotettu. Noin 85% ikäihmisten tehostetun asumispalveluyksiköiden henkilökunnasta on saanut ensimmäisen rokotusannoksen. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella on rokotettu 711 henkilöä (n. 4,5% alueen asukkaista).
Tämän viikon aikana on rokotettu yli 80-vuotiaita henkilöitä, sekä heidän samassa taloudessa asuvia omaishoitajia. Myös yli 80-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvat 70-79- vuotiaat (1951 syntyneet ja sitä vanhemmat) voivat varata ajan puhelimitse koronarokotteen ottamista varten. Ohjeet ajanvaraukseen löytyvät yli 80-vuotiaalle lähetetystä kirjeestä. Ensi viikolla yli 80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentinnojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 1.3.2021 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki jatkoi suosituksiensa voimassaoloa 1.3. asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Heidän antamien suosituksien ja Järvi-Pohjanmaan alueen epidemiatilanteen perusteella pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset:

Järvi-Pohjanmaan perusturvan yksiköt

• Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.
• Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten on oltava yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit, sekä vieraillessa ei saa olla flunssan oireita. Suojautuminen (käsihygienia, kasvomaski ja suojavisiiri) täytyy ottaa huomioon etenkin, jos Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta saapuu asukkaille vieraita.
• Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden
omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 –
2412 7771).

Suositukset kokoontumisiin, harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintaan

• julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia
• yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
• yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
• lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt
huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Aikuisten ja junioreiden kilpaurheilutoiminta voi jatkua, mutta edellä mainitut suositukset pätevät
myös heihin. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
• kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
• aikuisten harrastustoiminta voi jatkua, seuraavat asiat syytä ottaa huomioon:
– ryhmäkokoja suositellaan pidettävän mahdollisimman alhaisena. Jos ryhmäkoko kasvaa 15-20 henkilöön, suositellaan ryhmä jaettavaksi useampaan osaan.
– mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen
yhteydessä
– huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
• työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toiminnoissa sovelletaan lasten ja aikuisten harrastustoiminnasta annettuja ohjeita
• kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
– toisen asteen oppilaitoksissa
– kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
– kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
– sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
– museot, kirjastot, galleriat
– kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä
• vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Alajärven ja Vimpelin sivistystoimi

Alajärven ja Vimpelin koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnassa otetaan käyttöön poissaoloihin perustuvia maksuvapautuksia. Näin pyritään tarjoamaan aamu- ja iltapäivätoiminta vain sitä ehdottomasti tarvitseville, ja pitämään ryhmät mahdollisimman pieninä. Sivistystoimi tiedottaa asiasta tarkemmin.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI