JÄRVI-POHJANMAA | Yksi menehtyi koronaan viikonlopun aikana Alajärvellä – lisäksi yksi uusi tartunta

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 22.12.2020

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu yhteensä koko epidemian aikana 126 positiivista koronatartuntaa. Perjantaina 18.12. annetun tiedotteen jälkeen on tullut ilmi yksi uusi positiivinen koronatartunta. Kyseinen henkilö oli jo aikaisemmin asetettu karanteeniin. Karanteeniin asetettujen altistuneiden määrä tällä hetkellä alueellamme on noin 20 henkilöä.

14.-20.12. näytteitä otettiin 272, ja tänä aikana positiivisia koronanäytteitä todettiin 3 kappa-letta. 1,1% otetuista koronanäytteistä oli tuolla kyseisellä ajanjaksolla positiivisia. 21.-22.12. koronatestejä otettiin 48 kappaletta.

Asumispalveluyksikkö Kultakämmenen työntekijöiden ja asukkaiden seulontanäytteet koronan osalta ovat osoittautuneet negatiiviseksi ja toiminta on normalisoitumassa. Liittyen aikaisemmin todettuihin Kultakämmenen koronatapauksiin, yksi asukas menehtyi viikonlopun aikana. Järvi-Pohjanmaan perusturva välittää lämpimät osanotot läheisille.

Vaikka Järvi-Pohjanmaan koronatilanne on menossa parempaan suuntaan, muistutamme edelleen alueen asukkaita rajoittamaan fyysisten kontaktien määrää, käyttämään suojamas-keja ohjeiden mukaisesti, pitämään turvavälejä ja hakeutumaan koronatestiin nuhaisina tai flunssaoireisina.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä toivottaa kaikille rauhallista ja turvallista joulua!

Pandemiajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 4.1.2021, jolloin myös alueen tilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös 17.12.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 22.12.2020–17.1.2021. Tämä päätös korvaa ajalla 22.12.–31.12.2020 aluehallintoviraston 23.11.2020 antaman päätöksen. 

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset 21.12.2020

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki päivitti omat suosituksensa 21.12.2020. Nyrkki jatkoi nykyisten suosituksien voimassaoloa 17.1.2021 asti. Aikaisempiin ohjeiden lisäksi Nyrkki antoi uusia suosituksia:

• Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi
• Matkustelua suositellaan vältettäväksi. Joulua on turvallisinta viettää omassa perhepiirissä ja samassa taloudessa asuvien kesken.
• Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
• Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja vakavasti sairailta. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö/puoliso.
• Sosiaalihuollon yksiköissä mukaan lukien kehitysvammahuollossa pyritään järjestämään mahdollisuus turvallisille vierailuille.

Järvi – Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset 18.12.2020 

Uusien tartuntojen välttämiseksi pandemiajohtoryhmä on päättänyt Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin ohjeistusten mukaisesti seuraavista rajoituksista ja varotoimenpiteistä, jotka ovat voimassa Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella 11.1.2021 saakka:

• Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella
• Järvi – Pohjanmaan kaikkiin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköihin sekä intervalliosastolle annetaan erittäin vahva suositus, että niissä ei vierailla (pl. saattohoidossa olevat asukkaat). Edelleen emme kehota vierailemaan palveluasumisenyk-siköissä. Omaiset voivat olla yhteydessä asukkaisiin yksiköissä olevien älylaitteiden avulla. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten hyvä olla yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit.
• Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 – 2412 7771).
• Ikäihmisten päivätoiminta on tauolla koko Järvi-Pohjanmaan alueella
• Lappajärven ja Lehtimäen toimintakeskusten toiminta käynnistyy uudelleen 4.1.2020 pienryhmätoimintana. Työpaja Apajan ja Kipinän toiminta käynnistyy uudelleen 11.1. Tilannetta tarkastellaan lähempänä, käynnistetäänkö toiminta pienryhminä vai koko ryhmänä.

Sivistystoimi 

Varhaiskasvatus

Kaikki Alajärven ja Vimpelin varhaiskasvatuksen yksiköt ovat avoinna. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on keskeytetty toistaiseksi.

Alajärven kaupungin ja Vimpelin kunnan varhaiskasvatuksessa hyvitetään asiakasmaksut 11.1.2021, mikäli huoltajat voivat järjestää lastensa hoidon itse.

Esi- ja perusopetus

Alajärven yläkoulu jatkaa etäopetuksessa syyslukukauden loppuun.

Kaikki Alajärven ja Vimpelin esi- ja perusopetuksen yksiköt palaavat lähiopetukseen 7.1.2021. Lisätietoa koulujen järjestelyistä annetaan Wilma-tiedotteilla ja koulujen omilta sivuilla.

Lukio-opetus

Alajärven ja Vimpelin lukio-opetus toteutetaan etäopiskeluna lukukauden loppuun, Lappajärven lukio jatkaa lähiopetusta syyslukukauden loppuun.

Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin lukio-opetus aloittaa lähiopetuksen 7.1.2021.

Kirjastot

Kirjastojen uloslainaus jatkuu. Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupungin ja kirjaston sivuilta. Kirjastojen muut tilat ovat suljettuja ja kirjastoauton toiminta keskeytetty 11.1.2021 saakka. Kasvomaskien jako kirjastoissa vähävaraisille henkilöille jatkuu edelleen. Ohjeet maskien jaosta löytyvät kaupungin, kuntien ja kirjaston sivuilta.

Taiteen perusopetus

Alajärven musiikkiopisto ja kansalaisopiston kuvataidekoulu Eero jatkavat etäopetuksessa 11.1.2021 asti. Vimpelissä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto antaa etäopetusta 11.1.2021 asti.

Kansalaisopisto

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kaikki lähiopetus on keskeytetty 11.1.2021 asti.

Vapaa-aikatoimi

Ulkoliikuntatilat ovat avoinna.

Kaikki harrastus- ja vapaa-ajan toiminta Alajärven kaupungin ja Lappajärven sekä Vimpelin kunnan sivistystoimen käytössä olevissa tiloissa on keskeytyksissä 11.1.2021 asti.

Museo

Nelimarkkamuseo on suljettuna 11.1.2021 asti.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI