Järvi-Pohjanmaan MRSA ”sairaalabakteeri” saatu hallintaan

0
(Arkistokuva)
(Arkistokuva)
Vielä vuonna 2014 Järvi-Pohjanmaan aluetta vaivannut MRSA-epidemia on saatu hallintaan E-P:n Sairaanhoitopiirin, Tampereen yliopistollisen sairaalan  ja alueen henkilökunnan yhteistyön voimalla. Palveluprosesseja ja toimintamallia on tarkasteltu ja painopiste on siirtynyt ennalta ehkäisevään toimintaan, kuten erittäin tarkkaan hygieniaan, suojautumiseen, huonesijoitteluun ja -eristyksiin ja akuuttiosastolle tulevien potilaiden testeihin.

Henkilökuntaa on lisäkoulutettu, perustettu MRSA-osastoja, palkattu hygieniahoitaja ja painotettu kaikessa toiminnassa niin terveyskeskuksessa, asumisyksiköissä kuin kotihoidossakin epidemian leviämisen ehkäisevää toimintamallia.

Staphylococcus aureus on yleinen bakteeri, jota löytyy terveiden henkilöiden iholta ja nenän limakalvoilta. Tämän bakteerin aiheuttamaa infektiota hoidetaan yleensä antibiooteilla, mutta jotkut stafylokokit kehittyvät niin vastustuskykyisiksi, että ne eivät taltu antibiooteilla. Näitä antibiooteille vastustuskykyisiä stafylokokkeja kutsutaan MRSA:ksi. Terveiden ihmisten riski saada MRSA on pieni. MRSA voi löytyä infektion takia otetusta näytteestä tai sairaalassa otetusta ns. seulontanäytteestä. Alajärven akuuttiosastolle tulevilta potilailta otetaan MRSA-näytteitä. MRSA-kantajuudesta puhutaan silloin, kun iholta tai limakalvolta on löydetty antibiooteille vastustuskyvyn kehittänyt stafylokokki.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä esiintyy aina erilaisten mikrobien kantajia. MRSA kuten monet muut mikrobit voivat tarttua henkilöstä toiseen käsien välityksellä. Tämän vuoksi sairaalahoidossa torjuntatoimet ovat tärkeitä: erityisesti käsihygienia, huoneen valinta ja suojainten käyttö. Vierailijat opastetaan noudattamaan hyvää käsihygieniaa. MRSA-tartunnan voi saada myös terveydenhuollon laitosten ulkopuolellakin.

Kotona asuvan MRSA-kantajan arkielämää löydös ei rajoita, eikä kantajuus aiheuta hänen terveydelleen eikä muille terveille ihmisille välitöntä uhkaa. Kotona riittää käsien pesu ja kodin puhtaudesta huolehtiminen. Iho kannattaa pitää hyvässä kunnossa ja huolehtia haavojen hoidosta asianmukaisesti. Henkilö voi viettää normaalia elämää kuten ennenkin ja olla mukana kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa. MRSA-kantajan ei tarvitse kertoa kantajuudestaan muille. MRSA-kantajuus ei siis tarkoita katastrofia, mutta tieto on tärkeä kun on tarve hoitaa infektiota.

MRSA:n kitkeminen rokotti huomattavan summan ”ylimääräistä” perusturvan budjetista

MRSA-epidemia on tullut kalliiksi Järvi-Pohjanmaan kunnille ja aiheuttanut viime vuonna yhteensä yli 800 000 euron lisämenot. Epidemiaan tartuttiin tosissaan ja tämän panostuksen ansiosta leviäminen on saatu taltutettua. Järvi-Pohjanmaan sote-henkilökunta on koulutettua ja osaavaa ja pystyy jatkossakin huolehtimaan potilaiden turvallisesta hoidosta.

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI