Alajärven Lehtimäen ja Alarinteen toimintakeskusten johtoajatuksina ovat muun muassa toiminnan uudistaminen, kehittäminen, valinnanvapaus, yhteisöllisyys ja näkyvyys.
Lehtimäen toimintakeskuksessa aloitettiin toiminnan uudistaminen noin 10 vuotta sitten. Käsitöitä jatketaan halukkaille pienimuotoisempana toimintana, mutta tilalle on lisätty kehittävämpiä toimintoja kuten esimerkiksi yhteisöhoidon menetelmiä, musiikkia, näytelmiä sekä muita elämyksellisiä toimintoja, halutaan pois ”80-luvulta”, eikä haluta väkisin tehdä kaikista ”käsityöläisiä”.
Palveluvastaava Hannu Yli-Hynnilän mukaan molemmissa toimintakeskuksissa painotetaan lisäksi fyysisen kunnon kohottamista ja ylläpitämistä. Jatkossa huomiota kiinnitetään myös kognitiivisten taitojen oppimiseen, ylläpitämiseen ja harjoitteluun. Esimerkiksi muistin, lukemisen, erilaisten esiintymistilanteiden ja sitä kautta elämänlaadun parantamiseen.
Yhteisöhoidon soveltaminen kehitysvammahuoltoon sisältää säännölliset yhteiset palaverit, joissa asiakkaat ovat mukana kehittämässä yhteisöä. Asiakkaat itse äänestävät palaveriin puheenjohtajan. Tavoitteena on rohkaista ilmaisemaan omia mielipiteitä, kehittää vuorovaikutustaitoja sekä selvittää mahdollisia ongelmatilanteita. Näillä toiminnoilla voimme huomioida myös asiakkaan valinnanvapautta ja itsemääräämisoikeutta.
Alarinteen toimintakeskuksessa aloitettiin uudistaminen noin kaksi vuotta sitten hiljalleen. Nyt puuntyöstökoneet on siirretty muualle ja tilalle on suunniteltu muuta kehittävää toimintaa. Puuntyöstötilasta on valmistumassa ”kirppari” sekä kahvio, joka tulee olemaan auki joka arkipäivä. Myös Alajärvellä on lisätty luovia toimintamuotoja ja yhteisöhoitoa. Kerran viikossa n. 6–7 asiakasta käy Lehtimäen ”tokessa” näytelmäharjoituksissa. Myös musiikki on koettu tärkeäksi elementiksi. Bänditreenit on pyritty pitämään Alarinteen toimintakeskuksessa kerran viikossa aina kun mahdollista, ja esiintymisiä on Rohkiat-bändillä aina tilanteen mukaan. Bändissä on jäseniä molemmista toimintakeskuksista.
Näkyvyyttä ja yhteistä toimintaa toimintakeskuksien välillä on lisätty; retket, konsertit, vierailut ynnä muut. Toimintakeskusten käytössä on oma bussi, joka on mahdollistanut erinomaisesti tätä kehitystä.
Sähköinen ajanvarauspalvelu lastenneuvolassa
Terveydenhoitaja Ulla Takala kertoi, että Järvi-Pohjanmaan lastenneuvolan Alajärven ja Vimpelin toimipisteessä otetaan käyttöön viikon 44 aikana mahdollisuus sähköiseen ajanvaraukseen lasten ikäkausitarkastuksissa.
– Tavoitteenamme on hyödyntää sähköisiä ajanvarauspalveluja ja siten palvella asiakaskuntaa entistä paremmin. Sähköisen ajanvarauksen kautta huoltajat voivat varata ikäkausitarkastusajan 2–6-vuotiaille lapsille terveydenhoitajan vastaanotolle.
Sähköiseen ajanvaraukseen pääsee kirjautumaan www.hyvis.fi-sivujen kautta (Etelä-Pohjanmaa). Palvelun kautta voi varata, siirtää, perua tai tarkistaa vastaanottoajan. Huoltajat voivat valita mieluisensa muistutuksen/herätteen tulevasta vastaanottoajasta joko s-postiin tai tekstiviestinä. Ajanvaraus on mahdollista tehdä edelleen myös puhelimitse oman neuvolan kautta.
Alajärven lastenneuvolassa on lisäksi joka toinen torstai mahdollisuus iltavastaanottoaikoihin.