JOKA TARPEESEEN TAVARAA – TUURIN KONEHUUTOKAUPASTA

0
Puutavararekan tappipankat ovat tässä myynnin kohteena. Kuva: Pentti Hautala

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA

Alavus/Tuuri

Tuurin perinteisessä, syksyn suositussa konehuutokaupassa sai taas tehdä hankintoja jokaiseen tarpeeseen. Tavaraa oli tarjolla lyhyesti todettuna melkein, ”kaikkea maan ja taivaan väliltä”.

Myytäväksi oli tuotu kautta Suomen uutta ja käytettyä tavaraa. Huutajia oli paikalla kaukaakin. Nettiyhteyksien kautta tavara vaihtoi omistajaansa, reaaliajassa koko valtakunnan alueelle ja ulkomaillekin. Korona-aika vaikutti kuitenkin ehkä siihen, että huutokaupan paikalla olijoiden määrä jäi vähäisemmäksi kuin aikaisemmin. Myöskin monella oli esteenä, kun viljan puinnit olivat vielä kiireisimmillään. -Ja syyskuun loppupuolen poutapäivät piti hyödyntää viljankorjuun parissa.

Kuten tapahtuman nimikin jo ilmaisee, niin kaikenlaiset työkoneet-ja koneet sekä niiden varaosat olivat tälläkin kertaa pääosissa ja kiinnostavampia kohteita. Ja kuten huutokaupassa aina, niin tavaraa sai tosi halvalla ja kilpailutilanteessa hinnat kipuisivat kipurajoille. Aivan uusia ja käytössä jo olleitakin, puisia piharakennuksia ja vajoja sai moni sopivasti ostaa varastoiksi sekä polttopuiden talvisuojaksi ym. Hyviä ja valmiita varastorakennuksia sai omakseen ostamalla myöskin rekka-autojen isoja umpikoreja ja kontteja.

Vanhenpia-uudempia äkeitä ja muita maanmuokkaajia sekä puunpilkkojia oli ostettavissa kaikenlaiseen käyttöön. Kuva: Pentti Hautala

Erilaisia kumipyöriä-ja renkaita, telaketjuja sekä nostureita oli kaiken kokoisia. Samoin kymmeniä erilaisia traktoreita, autoja, mopoja, moottori-ja polkupyöriä ym. ym. Myynnissä oli esim. vanhoja Terhi-moottorikelkkoja. Terhiä valmistetiin 1960-1970 luvun vaiheessa 100 kpl. Tuotanto tapahtui Valmetin Jyskän tehtaalla. Tämä 2-telainen ja yhdellä etusuksella varustettu lumikulkuneuvo saikin suosiota mm. pilkkijöiden keskuudessa.

Kuva: Pentti Hautala

Suomessahan alkoi teollinen moottorikelkkojen valmistus Valmetin tytärtehtaalla, Velsa Oy:llä Kurikassa vuonna 1967.Tunnetuimmmat merkit olivat Lynx ja Winha. -Itsellänikin on hyvät kokemukset molemmista kelkoista, kun ajelin talkoilla Suomenselän Taival-laturetken ja muitakin latuja monina talvina 1970-1980-luvuilla.

Huutokaupan järjestäjänä toimi Tuurin Kauppa Oy Joonas Riihon johdolla. Johtotiimiin kuuluvat lisäksi; Jukka, Topias ja Susanna Riiho ja Teppo Eklund.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI