”Kaikki toimijat eivät tunnista vastuutaan heikoimmista” – Elo ja Mattila vaativat kuntia kantamaan vastuun hoivasektorista

0
Arkistokuva (ei liity tapaukseen!)

Kansanedustaja Simon Elo (sin.) vaatii rangaistuksia hoivasektorin laiminlyönneistä. Kaikki toimijat eivät tunnista hänen mukaansa vastuutaan ulkoistamistaan hoivapalveluista. Ministeri Pirkko Mattila vaatii suoraan kuntia ja kaupunkeja kantamaan vastuunsa hoivapalvelujen tasosta eri puolilla maata.

Simon Elo toteaa tammikuun alussa avautuneen Alavuden Pelimanni-nimisen hoivakodin toiminnan keskeytetyn viime perjantaina siellä ilmenneiden monien vakavien puutteiden vuoksi. Attendon omistamassa Pelimannissa ei ollut tarvittavaa määrää hoitajia toiminnan alkaessa ja kuusi vanhusta menehtyi alle kuukaudessa. Samana aikana myös kymmenkunta vastarekrytoitua hoitajaa on irtisanoutunut tehtävistään.

– Pelkkä hoitajamitoituksen muuttaminen ei selvästi riitä. Pelimannissa ei ole ollut vain yhtä tai kahta korjattavaa puutetta, vaan useampia, henkilöstömitoituksesta aina lääkehuoltoon ja ruoanjakeluun. Tarvitaan tuntuvia rangaistuksia, jotta villin lännen meininki kaikkein heikompien hoivassa saadaan päättymään.

– Kaikki toimijat eivät selvästikään tunnista vastuutaan heikoimmista, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo antamassaan tiedotteessa.

– Hoivakoti oli aloittanut toimintansa ennen asiaan kuuluvia lupia ja siellä on ollut lyhyen ajan sisällä useita kuolemantapauksia sekä työntekijöiden joukkopako. Tämä on aivan järkyttävää, ja ylittää ymmärrykseni täysin, Elo toteaa.

”Kuntien otettava vastuu
ulkoistamistaan hoivapalveluista”

Aluehallintovirasto toimi perjantai nopeasti ja keskeytti hoivakoti Pelimannin toiminnan. Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä ja sitä kautta myös kunnat, Alavus, Kuortane, Ähtäri ja Soini ovat ottaneet hoivakodin valvonnan haltuunsa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) vaatiikin nyt kuntapäättäjiä ottamaan selkeästi vastuun ulkoistamiensa hoivapalveluiden tilasta.

– Etelä-Pohjanmaan aluehallintovirasto, Avi toimi aivan oikein, kun se puuttui hoivakodin toimintaan, Mattila sanoo.

– Olen tyytyväinen, että tässä tapauksessa valvonta toimi. Mutta ongelma on osoittautunut nyt niin laajaksi, että kuntapäättäjien kaikkialla Suomessa on syytä tarkistaa omien hoivapalveluidensa tilanne.

 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI