Kalat kuolivat Nurmonjoessa hapen puutteeseen – poliisi selvittämään joukkokuolemien syytä

0
Muun muassa, paremmin virkistysjärvenä tunnetusta, Peräseinäjoen Kalajärvestä lasketaan tarvittaessa vettä Nurmonjoen hapettamiseksi (Arkistokuva)

Seinäjoella sijaitsevan Nurmonjoen ja sen sivujoen Lehmijoen kalakuolemien syyksi on varmistumassa veden hapettomuus. Kuolleita kaloja on tavattu varsinkin Lehmijoella ja sen alapuolisessa Nurmonjoessa. Kuolleet kalat olivat pääosin särkiä, lahnoja, ahvenia ja pieniä haukia.

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanantaina 7.8.2017 ottamien vesinäytteiden alustavat tulokset ovat valmistuneet ja niiden perusteella hapettoman tai hyvin vähähappisen veden alue ulottui Lehmijoen lisäksi myös alapuoliseen Nurmonjokeen, joka laskee Hirvijärven tekojärven kautta Lapuanjokeen.  Nurmonjoen vesimäärä on moninkertainen Lehmijokeen verrattuna, joten happea kuluttavan kuormituksen on täytynyt olla varsin suuri. Nurmonjoen tyyppisessä virtaavassa vedessä happitilanne pysyy yleensä aina kohtuullisen hyvänä.

Tiistaina 8.8.2017 otettujen uusintanäytteiden alustavien tulosten perusteella Lehmijoen happitilanne on selvästi parantunut. Myös Nurmonjoen happitilanne on parantunut, mutta happitilanne on edelleen normaalia huonompi. Tilanteen parantumiseen vaikuttaa osaltaan se, että Nurmonjoen virtaamia lisättiin alkuviikosta.  Nurmonjokeen on johdettu runsaasti lisävettä Kalajärven tekojärvestä, Jääskänjärvestä ja Kuorasjärvestä, joiden säännöstelystä vastaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Poliisi selvittää kuormituksen lisääntymisen syytä.

JÄTÄ KOMMENTTI