Kallista huvia! – Rauhoitettujen eläinten tappo maksaa ”maltaita”.

0
Tämäkin varpushaukka löytyi ammuttuna aivan asutustaajaman läheisyydestä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/ Töysä

Rauhoitetun linnun ja eläimen tappaminen on kallista huvia, jos tihutyön tekijä tulee ilmi.

Ympäristöministeriön toimesta on vahvistettu hinnat kaikille eläimille. Kalleimmillaan maksettavaa saattaa kertyä kuluineen jopa kymmeniätuhansia euroja. Linnun ja eläimen hinnan lisäksi menettää rikoksen tekijä mm. aseensa tai pyydystys välineensä valtiolle.

Petolinnuista etenkin haukat, pöllöt, huuhkajat ja kotkat ovat haluttuja salametsästettäviä. Myöskin muita rauhoitettuja lintuja näkee ammuttuna, kun liikkuu luonnossa.

Esimerkiksi pöllölajien ampumisesta joutuu maksamaan 420 – 3369 euroon. Kaakkurista 1685 euroa. Uivelo 4057 euroa ja lapasotka 208 euroa. Viiriäinen 4205 euroa. Kanahaukka 757 euroa ja varpushaukka 505 euroa. Tunturihaukasta joutuu maksaan 6391 euroa ja muuttohaukasta 4037 euroa jne.

Merikotka hinnaksi on määritelty 7400 euroa ja maakotkan lähes 5000 euroa.

Pikkulintujen tappamisestakin joutuu maksamaan, muutamasta kymmenestä – satoihin euroihin. Rauhoitetun eläimen korvaussummat on korkeimmat Saimaannorpasta 9755 euroa, naalista 7400 euroa. Tammihiiren tappamisestä tulee maksettavaa 2355 ja liito-oravasta 1009 euroa.

Aseenkäyttö on herkässä ollut aina kana- ja varpushaukkojen suuntaan. Tämän talvikauden aikana olen löytänyt kuolleena yhden kana- ja kaksi varpushaukkaa, aivan asuintaajamien lähdeisyydestä.

Kuva: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI