KANNANOTTO | Monitoimihävittäjähanke on toteutettava yhdessä päätetyn mukaisesti

0
F18 Hornet taistelupari on Suomen tehokas ja tasokas puolustusase ilmassa.

Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola edellyttää, että hallituspuolueiden edustajat sitoutuvat monitoimihävittäjien hankinnasta tehtävään päätökseen vuonna 2021.

– Muutamien edustajien riveistä on kuulunut vaatimuksia luopua Hornetien korvaamisesta johtuen koronapandemian aiheuttamista taloushaasteista. Pidän tällaista keskustelua vastuuttomana. Hornetien suorituskyvyn korvaamisesta täysimääräisesti on sovittu yhdessä hallitusohjelmassa ja ne ovat välttämätön osa Suomen puolustuskykyä ja koko maan puolustamista, Savola sanoo.

– Kustannustehokkain ratkaisu Hornetien suorituskyvyn korvaamiseen on tehdä päätös monitoimihävittäjien hankkimisesta alkuperäisen aikataulun mukaisesti vuonna 2021. Teemme päätöksen, joka on voimassa pitkälle 2060-luvulle saakka. Puolustuspolitikka ei ole suhdannepolitiikkaa, vaan puolustuskyvystä on huolehdittava kaikissa olosuhteissa ja suhdannetilanteissa. Syvän lamankin oloissa 1990-luvun alussa Suomi pystyi tekemään päätöksen Hornetien hankkimisesta, Savola muistuttaa.

– Suomen päättäväisyys merkittävässä suorituskykyhankinnassa on viesti ulospäin puolustustahdostamme ja luo vakautta Pohjois-Euroopan turvallisuuspoliittiseen toimintaympäristöön, Savola sanoo.

– Päätös monitoimihävittäjistä tehdään tiukkojen kriteerien pohjalta. Suorituskykyvertailu, kustannusten kokonaisarviointi, huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen sekä vaikutukset Suomen turvallisuus- ja puolustusyhteistyöhön ovat päätöksenteon pohjana.

– Puolustusministeri Antti Kaikkosen päätös sulkea konsultit ulos hävittäjätapaamisista oli jämäkkä ratkaisu ja viesti ulospäin, etteivät hävittäjäratkaisuun vaikuta ulkopuoliset konsultit vaan ratkaisu on maamme päättäjien käsissä, Savola sanoo.

Hornet F18 laskeutuu taktisesti tarpeen vaatiesa myös maantien pätkälle (Kuva: Ilmavoimat)

JÄTÄ KOMMENTTI