Kansanedustaja Hakkarainen vaatii kotimaisen puu- ja energiateollisuuden järkeistämistä – tuet pois venäläiseltä metsähakkeelta!

0
Suomen päättäjillä ei tunnu oleva kuitenkaan riittävästi taitoa tai ymmärrystä kotimaisen raaka-aineen, puun, monipuoliseksi hyödyntämiseksi?

Suomi maksaa Venäjältä tuodulle metsähakkeelle tukea samaan aikaan, kun kotimainen sahateollisuus kärsii miljoonatappioita kaupaksi käymättömästä puujätteestä. Puujätettä käytetään energialaitosten polttoaineena laajalti.

 

– Vuonna 2011 päätettiin valtion sähköntuotantotuesta metsähakkeelle. Tuen ulkopuolelle jäivät kuoret, sahanpurut ja puutähdekkeet. Päätös oli aivan hullu. Kaikki muu puujäte, paitsi metsähake, pilaantuu sahojen laidoilla. Vielä hullummaksi asian tekee, että energiatuen takia metsähaketta tuodaan Venäjältä, vaikka kotimaassa olisi polttoainetta muun puujätteen muodossa yllin kyllin, pohtii alaa läheltä tunteva keskisuomalais kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps).

 

– Valtion energiatuki metsähakkeelle on lopetettava kokonaan, jos sitä ei jaeta tasapuolisesti kaikelle energiaksi kelpaavalle puujätteelle. Ja ulkomaiselle puujätteelle tuki olisi lopetettava joka tapauksessa, Hakkarainen vaatii.

 

Puuhakevoimaloiden tuki realistiselle tasolle

 

Valtio kannustaa uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja hajautettuun energiapolitiikkaan. Uuden puuhakevoimalan on mahdollista saada maksimissaan 750 000 euron tuki valtiolta. Yhtään voimalaa ei ole perustettu. Syynä on tuen riittämättömyys.

 

– Jotta tuki kannustaisi sähköä ja lämpöä tuottavan voimalan rakentamiseen, sen pitäisi olla 3-4 miljoonaa euroa. Pelkästään suodatinjärjestelmä vaatii puolen miljoonan investoinnin. Alle miljoonan tuella kukaan ei perusta voimalaa, toteaa Hakkarainen.

 

– Suomen sahateollisuus on todella tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Meidän on tehtävä kaikkemme Suomen yhden tärkeimmän ja luontaisimman elinkeinon säilyttämiseksi. Tämä edellyttää hallitukselta pikaisia muutoksia tukipolitiikkaan.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI