Kansanedustaja Hongisto kysyy ministeriltä VR:n palvelupolitiikasta

0
( Arkistokuva )
Kansanedustaja Reijo Hongisto (Ps) kysyy VR:n omistaja-ohjauksesta vastaavalta ministeriltä VR:n palvelupolitiikasta.

VR on viime vuosina lakkauttanut useita lipunmyyntipisteitään ja korvannut lakkautetut pisteet automaateilla taikka siirtämällä palvelun R-kioskeille.

Lakkauttamisia on perusteltu vähäisellä palvelujen kysynnällä verrattuna palvelun myynnistä aiheutuviin henkilöstö ym. kuluihin. VR:n laskelmien mukaan puhelimen taikka internetin kautta tuotettu palvelu on perinteistä asiakaspalvelua halvempaa.

– Saamani kansalaispalautteen perusteella näyttää siltä että toimintojen tehostamisessa ei ole kuitenkaan riittävästi huomioitu ikäihmisiä ja sarjalippujen käyttäjiä, arvioi Hongisto

Sarjalippuja käyttävät pääasiassa opiskelijat ja eläkeläiset sekä sellaiset työmatkalaiset joille juna on halvin kulkuväline. Moni matkaaja haluaa varsinaisen matkalipun lisäksi ostaa vielä istumapaikankin, jotta saa rauhassa matkustaa määräasemalle saakka. Istumapaikka pitää varata etukäteen joko netin kautta, aseman lipunmyynnistä tai soittamalla VR:n asiakaspalveluun.

– Puhelinpalveluun joutuvat turvautumaan sellaiset matkaajat joilla ei ole netin käyttömahdollisuutta eikä älypuhelinta, siis varsin moni ikäihminen, huomauttaa kansanedustaja Hongisto

Hongiston mukaan palvelunumeron käyttö on lisääntynyt merkittävästi asemien lipunmyyntipisteiden lakkauttamisten jälkeen ja numerolle on syntynyt jo huomattava odotusjono. Sarjalippujen käyttäjät ovat kertoneet että aikaisemmin muutaman minuutin jonotusaika on nyttemmin venynyt 10-15 minuuttiin ja joissakin tapauksissa jopa puoleen tuntiin. Sitä voi pitää jo kohtuuttomana.

– Kansalaiset ovat hämmentyneinä seuranneet VR:n asiakaspalvelupolitiikkaa koska oli ennustettavissa että lähipalvelujen karsimisen myötä puhelinpalvelujen käyttö vastaavasti lisääntyy. Tämän takia olisi pitänyt lisätä puhelinpalvelun henkilöstöä. Niin ei ilmeisesti ole tehty, koska odotusajat ovat vain pidentyneet, hämmmästelee Hongisto

Viime viikolla VR:n kampanjoi näyttävästi matkalippujen hintojen alentamisesta pysyvästi. Mainoskampanjassa ei kuitenkaan kerrottu että samassa yhteydessä lasten, opiskelijoiden ja eläkeläisten aikaisemmin voimassa olleita alennusprosentteja vähennettiin reippaasti joten näillä matkustajilla peruslipun hinta ei laskenut vaan nousi. VR sekoili kesällä junien kuulutuksissa ja nyt lippujen hintojen alentamisessa. Tämä ei ainakaan paranna VR:n julkisuuskuvaa.

………………………………………………

Kansanedusta Reijo Hongisto jätti tänään ministerin vastattavaksi alla olevan kysymyksen:

Onko VR:n omistaja ohjauksesta vastaavalta ministeri tietoinen VR:n sarjalippujen paikkavarausongelmasta ja matkalippujen alennusprosenttien merkittävästä nostosta koskien opiskelijoita ja eläkeläisiä. Mihin toimiin hän aikoo ryhtyä, että VR:n asiakaspalvelun numero palvelisi paikkalipun varaajia ym palvelujen tiedustelijoita kohtuullisessa ajassa ja että VR:n lippujen hinnanalennukset koskisivat myös lapsia, eläkeläisiä ja opiskelijoita?

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI