Kansanedustaja Jukka Mäkynen | Suomen puolustusratkaisut uhkaavat jäädä ajastaan jälkeen

1
Moni kysyy onko maanpuolustuspoliittisesti mitään järkeä sijoittaa esimerkiksi yli 1,2 miljardia euroa (lisäksi satojen miljoonien asejärjestelmät päälle) hankalan kokoisiin ja kriisitilanteissa helposti eliminoitaviin avomerilaivoihin, kun ja jos Suomi ei hyökkää koskaan mihinkään? Samojen tahojen mielestä säästyneet eurot tulisikin sijoittaa järkevämmin maan puolustamiseen sieltä mistä uhka on suurin. Asevoimien materiaalihankinnoissa tulisi huomioida ja arvioida sodankäynnin viimeisin kehitys. (Kuva: Puolustusvoimat)

Kansanedustaja Jukka Mäkynen (PS) on jättänyt toimenpidealoitteen puolueettoman selvitystyöryhmän perustamiseksi pohtimaan Suomen puolustusratkaisuja.

– Suomessa on paljon asiantuntemusta ja hyvin perusteltuja näkemyksiä Suomen puolustusratkaisujen uusimiseksi. Nämä näkemykset jäävät usein puoluepolitiikan jalkoihin ja moni sotilasasiantuntija on ollut erityisesti viimevuodet huolissaan siitä, että osa tällä hetkellä suunnitteilla olevista puolustushankkeista eivät ole paras mahdollinen ratkaisu vastaamaan Suomen puolustuksellisiin tarpeisiin. Kybersodankäynti, elektroninen sodankäynti, ballistiset ohjukset ja muut modernit asejärjestelmät asettavat perinteiset puolustusratkaisut suuriin haasteisiin. Suomen pitää miettiä hyvin tarkkaan, että minkälaisiin aseisiin ja asejärjestelmiin sekä kalustoon aiomme laittaa rajallisia verorahojamme, Mäkynen toteaa.

Mäkynen vaatii, että hallitus perustaa puolueettoman selvitystyöryhmän pohtimaan Suomen puolustusratkaisuja

– Vain hyödyntämällä erilaisia puolustuksellisia näkemyksiä omaavia sotilasasiantuntijoita ja ottamalla ne osaksi Suomen tulevaisuuden puolustusratkaisuja, saamme parhaan mahdollisen maanpuolustuksellisen kokonaisratkaisun vastaamaan niihin haasteisiin, jotka nopeasti muuttuva kansainvälinen sotilaallinen toimintaympäristö asettaa Suomelle.

Mäkysen lisäksi myös useat sotilasasiantuntijat ymmärtävät Suomen tekevän isoja virheitä tietyissä suunnitteilla olevissa puolustushankinnoissa, koska osa niistä nojaa vanhentuneisiin käsityksiin uskottavasta puolustuksesta.

– Maailma kehittyy niin nopeasti, että joka päivä tulee jotain uusia innovaatioita. Eli jos nyt teemme liian hätiköityjä ratkaisuja puolustushankinnoissa, niin miten ne tulevat vastaamaan esimerkiksi 2030-luvun sotilaallisiin haasteisiin?, Mäkynen linjaa.

F18 Hornet taistelupari on Suomen tehokas ja tasokas puolustusase ilmassa. ”Ikääntyneille” Horneteille etsitään kuumeisesti tehokasta seuraajaa tuleville kymmenille vuosille, sillä oletettu ja merkittävin puolustuksellinen uhka tulee ilmasta käsin!

 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Suomen pitäisi kehittää omia vakoilusatelliitteja, niillä voitaisiin sitten salakuvata suurvaltoja.

JÄTÄ KOMMENTTI