Kansanedustaja Kilpi:  Nuorten liikenneturvallisuuden lisääminen vaatii asennemuutosta 

0
Kokemattomuus, vauhti, huumeet ja uho ovat yhdessä paha yhtälö Kuvituskuva/arkisto (jpnews.fi/JK)

Vaikka kesä  vasta  tekee tuloaan, on jo saatu lukea  surullisia  uutisia nuorten liikennekuolemista.  Useita onnettomuuksia ja läheltäpiti tilanteita on sattunut  myös  nuorten  mopomiiteissä, sanoo Kokoomuksen poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi.  

– Mopomiitit ovat laaja valtakunnallinen ilmiö, joihin liittyy ongelmia, joita poliisin on mahdotonta  valvoa. Tähän työhön tarvitaan  poliisin avuksi mukaan  vanhemmat sekä kuntien  nuorisotoimi, Kilpi sanoo. 

Millä toimilla  nuorten  liikenneturvallisuutta voitaisiin Suomessa parantaa?  

– Kaikista liikenneturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä  tärkein on  asenteet, sekä hyvällä ja vaikuttavalla liikenneturvallisuustyöllä pelastetaan ihmishenkiä. Meidän on jatkettava ja  varsinkin kehitettävä liikenneturvallisuustyötä, Kilpi linjaa.   

Ennalta ehkäisevällä toiminnalla pystytään vaikuttamaan  nuorten  arvoihin, asenteisiin ja liikennekäyttäytymiseen sekä liikenneturvallisuustietouden ja turvallisuuden arvostuksen lisäämiseen yhteiskunnassa.  

Ennalta ehkäisevän toiminnan tulee perustua tutkittuun tietoon, jonka pohjalta voidaan rakentaa vaikuttavaa toimintaa ja toteuttaa sitä laajalla yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. Näillä askelmerkeillä pystytään lisäämään  nuorten  liikenneturvallisuutta Suomessa, Kilpi sanoo. 

Kilpi on tuottanut poliisiuransa aikana runsaasti aiheeseen liittyvää materiaalia, mukana myös dokumenttielokuva Viimeinen kaahaus, jossa pureudutaan nuorten kaahausilmiöön. Elokuva sai ensiesityksensä YLE TV2:ssa ja se saavutti yhteenlaskettuna kahdessa esityksessä 1,5 miljoonaa katsojaa. Elokuvaa on esitetty myös Tanskan ja Norjan televisiossa. Elokuva kertoi Kuopion Väinölänniemellä tapahtuneesta kaahausonnettomuudesta, jossa kuoli kolme nuorta ja yksi loukkaantui vakavasti.  

– Liikenneturvallisuustyö ei koskaan lopu, varsinkin nuoriin kohdistuva. Sitä on tehtävä määrätietoisesti ja sitkeästi. Samat ilmiöt nostavat päätään toistuvasti ja niitä vastaan pitää pystyä tarjoamaan vaikuttavia toimenpiteitä. Kun tarkastellaan Euroopan mittakaavassa liikenneturvallisuustyötä liikennekuolemien vähentymisen kautta, me löydämme itsemme peränpitäjien joukosta, sijalta 23. Kehittämisen varaa löytyy runsaasti, Kilpi päättää.  

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle. 


 

JÄTÄ KOMMENTTI