Kansanedustaja Mia Laiho: Erikoislääkäripulan lääkkeeksi tarvitaan uusia koulutusvirkoja ja kouluttajia

0

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon (Kok) mukaan hallituksen budjettiesitys on täysin sivuuttanut maamme erikoislääkäripulan ja koulutuksen vaatimat resurssit. Laihon mukaan Suomessa on Pohjoismaiden huonoin tilanne erikoislääkäreiden suhteen, ja tämä näkyy hoitoon pääsyssä ja osassa erikoisalojen lääkärien työtaakassa.

Kansanedustaja
Mia Laiho

Laiho on jättänyt eduskunnassa talousarvioaloitteen, jossa ehdottaa, että eduskunta lisää 2 miljoonaa euroa lääkäreiden erikoistumisvirkojen perustamiseen erikoislääkäreiden puutealoille.

– Lähivuosina terveydenhuollosta eläköityy paljon erikoislääkäreitä ja ilman uusien erikoislääkäreiden kouluttamista näihin puutteisiin ei kyetä vastaamaan. Tällä hetkellä pulaa erikoistuvista on esimerkiksi reumatologiassa, psykiatrian aloilla, laboratoriolääketieteessä, keuhkosairauksissa ja fysiatriassa. Myös perusterveydenhuollossa kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä tarvittaisiin kipeästi, toteaa Laiho.

– Erikoislääkärivajetta on paikattava lisäämällä lääkäreiden erikoistumisvirkojen määrää ja kouluttamisen resursseja, vaatii Laiho

Laihon mukaan esimerkiksi reuma aiheuttaa merkittäviä kansantaloudellisia kustannuksia, jos hoidon aloitus viivästyy ja hoidon seuranta ontuu. Nämä koostuvat pääosin hoito-, lääke-, leikkaus- ja kuntoutuskuluista sekä työkyvyttömyyden kustannuksista.

– Eläköitymisen myötä jäljelle jäävien erikoislääkäreiden työtaakka on niin raskas, että potilaat saattavat jäädä ilman erikoislääkärin hoitoa aloilla, joita erikoislääkäripula eniten kurittaa. Jotta erikoislääkäripulaa saadaan korjattua, erikoislääkäreitä on koulutettava lisää ja siihen tarvitaan resursseja, päättää Laiho.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI