Kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii K- ja S- ”kauppojen” pilkkomista

0
(arkistokuva)

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii Kilpailu- ja kuluttajavirastoa sekä hallitusta ryhtymään viipymättä toimiin K- ja S-ryhmän pilkkomiseksi.

Samalla Kärnä vaatii lainsäädäntöön tuottajien aseman parantamiseksi perälautaa, jolla turvataan hintajoustot tilanteessa jolloin tuotantokustannukset nousevat yllättäen.

– Suomessa on OECD maiden kallein ruokakori, alhaisimmat tuottajahinnat ja keskittynein päivittäistavarakauppa. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen mistä tämä tällainen yhtälö johtuu. Kesko ja S-ryhmä takovat koko ajan ennätystuloksia, jotka revitään suomalaisten talonpoikien selkänahoista ja kuluttajien lompakoista. Mikäli purkaisimme päivittäistavarakauppaamme muodostuneen oligopolin, saisivat tuottajat paremman korvauksen työstään ja myös kuluttajien ruokakorit halpenisivat. Elintarvikemarkkinamme on rikki ja se voidaan korjata pysyvästi vain ruokakauppajätit pilkkomalla.

Kärnä toteaa, että käynnissä olevaa maatalouden äärimmäisen vakavaa kriisiä ei voida hoitaa tukipaketeilla.

– Tuottajien on saatava oikeudenmukainen korvaus työstään markkinoilta eikä valtion kassasta. Mahdolliset tukipaketit ovat aina pelkkiä laastareita, eikä niillä voida hoitaa maatalouspolitiikkaa pitkäjänteisesti. Nyt on laadittava lainsäädäntö hintajoustojen turvaamiseksi tuotantokustannusten noustessa sekä pilkottava K- ja S-ryhmä. En ymmärrä miksi KKV ei ole jo aiemmin ryhtynyt toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Karhisen raportissa esitetty keino, jolla kaikki keskusliikkeet velvoitetaan myymään tukuistaan samoilla hinnoilla kaikille toimijoille on myös toteutettava.

JÄTÄ KOMMENTTI