Kansanedustajat huolissaan junavuorojen lakkauttamisen seurauksista

0
Kuvituskuva ei liity tapaukseen Vaasan radalla!

Keskustan kansanedustajat Mikko Savola, Arto Pirttilahti ja Anne Kalmari jättivät tänään kirjallisen kysymyksen Suomen poikittaisliikenteen turvaamisesta VR:n ja LVM:n ilmoitettua lopettavansa henkilöliikenteen rataosilla Seinäjoki-Jyväskylä sekä Keuruu-Tampere. He edustavat kolmea maakuntaa, Etelä-Pohjanmaata, Keski-Suomea ja Pirkanmaata.

Kansanedustajat kysyvät, miten hallitus aikoo turvata alueellisesti elintärkeän poikittaisliikenteen sekä miten hallitus varmistaa alueellisen saavutettavuuden. Lakkautuspäätös jättää ison aukon Suomen raideliikennekarttaan ja autioittaa kymmeniä juna-asemia. Maakuntien kehitystyö ja maankäyttösuunnitelmat tukeutuvat osaltaan raideliikenteeseen. Päätöksellä on vakavia seurauksia alueen elinvoimalle taloudellisesti ja sosiaalisesti. Rataosien liikenne tukee kestävää kehitystä.

Korvaavien yhteyksien järjestäminen bussiliikenteellä ei täytä junavuorojen jättämää aukkoa liikenteellisesti eikä alueen vetovoimatekijänä. Mikäli VR ei pysty järjestämään junavuoroja lakkautusuhan alla olevilla rataosuuksilla, missä yksityisillä toimijoilla on selkeä kiinnostus harjoittaa liikennettä markkinaehtoisesti, on syytä tarkastella VR:n monopolin purkamisen aikataulua.

JÄTÄ KOMMENTTI