Kansanedustajat Parviainen ja Savola | Jatkosodissa alaikäisinä taistelleet ansaitsevat päästä kuntoutukseen

0

Kansanedustajat Ulla Parviainen (kesk) ja Mikko Savola (kesk) ovat tänään (27.9.2016) jättäneet kirjallisen kysymyksen alaikäisinä rintamapalvelun luonteisissa palvelutehtävissä jatkosodassa toimineiden kuntoutuksesta.

– Tuolloin alaikäiset pojat joutuivat sota-aikana muun muassa hengenvaarallisiin vartiointitehtäviin partisaanien vainoamilla raja-alueilla, kenttävartioiden läheteiksi sekä vankien ja ruumiiden kuljettajiksi. Tehtävät ovat olleet isänmaamme itsenäisyyden kannalta välttämättömiä. Näistä nuorista miehistä osa määrättiin tehtävään, osa ajautui niihin ja osa lähti vapaaehtoisesti. Tämä joukko on jäänyt aikaisemmissa korvauspäätöksissä huomioimatta ja viimeistään nyt on kunniavelan maksun aika.
Kansalaisjärjestö Jatkosodan Siviiliveteraanit ry on tehnyt selvityksen vuonna 2008 tuolloin vielä elossa olleista vuosina 1927-1934 syntyneistä sodan vuoksi alaikäisinä rintamapalvelun luonteisissa palvelutehtävissä ja aseellisessa vartioinnissa toimineiden miesten määrästä. Määräksi arvioitiin tuolloin noin 200 henkilöä.

– Nämä silloin vaikeissa ja vaarallisissa oloissa sotatoimialueilla toimineet nyt jo iäkkäät ihmiset odottavat oikeutetusti, että heidän panoksensa tunnustetaan ja hyvitetään.

Edustajat kysyvät kirjallisessa kysymyksessään, että mihin toimiin aiotaan ryhtyä, jotta vuosina 1927-1937 syntyneiden sodan vuoksi rintamapalvelun luonteisissa palvelutehtävissä ja aseellisissa vartioinneissa toimineiden miesten työpanos tunnustetaan ja heille annetaan oikeus rintamaveteraaneille tarkoitettuun kuntoutukseen?

JÄTÄ KOMMENTTI