Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa junapilottimaakunniksi – Haapamäen radan liikenne turvattu vuosiksi eteenpäin

0
Ähtärin alueella on kolme seisaketta, Ähtäri (kuvassa keskustan asemarakennus) sekä Eläinpuisto Zoo ja Myllymäki, joissa Jyväskylän-Seinäjoen välillä kulkevat junat pysähtyvät. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Jouko Siirilä /jpnews.fi

ÄHTÄRI

Kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola (kesk.) iloitsevat, että alueellisen junaliikenteen kehittämisen pilottihankkeet takaavat Haapamäen-Seinäjoen välisen rataosuuden tulevaisuuden vuosiksi eteenpäin. Liikenne- ja viestintäministeriön päätös asiasta saatiin keskiviikkona 23. tammikuuta.

– Todella hyvä uutinen! Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan junapilotihankkeet luovat pohjaa, jolla voidaan edistää ja toteuttaa isoja alueiden elinvoimaa vahvistavia hankkeita. Tämä päätös turvaa Haapamäen radan tulevaisuuden vuosiksi eteenpäin, sanovat Pirttilahti ja Savola.

Maakunnat jättivät syksyllä 2018 hankehakemuksensa. Ministeriö on valmistellut kauden 2020-2022 osto- ja velvoiteliikenteen kehittämistä sekä alueellisen liikenteen pilotointia yhdessä alueiden kuntien, maakuntien ja joukkoliikenneviranomaisten kanssa. Nykyiset liikennesopimukset VR:n kanssa päättyvät vuoden 2019 lopussa.

– Näemme maakuntien välisen yhteistyön todella positiivisena. Pilotteja on vietävä yhdessä eteenpäin, sanovat Pirttilahti ja Savola.

Sitoutuminen junaliikenteen kehittämiseen on huomattu ministeriöissäkin

Pilottihankkeisiin mukaan päässeiden maakuntien rataosuuksilla järjestetään uudenlaista junaliikennettä, joka kytkeytyy osaksi matkaketjuja ja olemassa olevaa liikennejärjestelmää. Piloteissa järjestettävä liikenne pohjautuu alueiden tarpeisiin. Niiden avulla voidaan myös valmistautua maakunnan uusiin tehtäviin, kun maakuntauudistuksen yhteydessä joukkoliikenteen järjestäminen siirtyy maakunnille.

– Maakunnissa on valmisteltu toteuttamiskelpoiset ja tulevaisuuteen katsovat hanke-esitykset. Tahtotila on kohdillaan ja se näkyy asian aktiivisena eteenpäin viemisenä. Johdonmukaista työtä tämä on vaatinut. Sitoutuminen junaliikenteen hyödyntämiseen ja kehittämiseen huomattiin myös ministeriössä, toteavat Pirttilahti ja Savola.

Pirkanmaan pilottihanke koskee kolmea liikennöintiväliä: Nokia – Tesoma – Tampere, Tampere – Orivesi – Ylä-Pirkanmaa ja Lempäälä – Toijala.

– Mänttä-Vilppula kytkeytyy junayhteyden kautta tiiviisti Tampereen, Jyväskylän ja Seinäjoen suuntaan. On tärkeää, että myös Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikennettä voidaan nyt kehittää ja nitoa yhteen bussiliikenteen kanssa. Jatkossa lippujärjestelmänkin on kehityttävä yhtenäiseksi, sanoo Pirttilahti.

Ähtäristä pääsee nykyisin kello 5.36 ja 22.18:n välillä arkisin neljällä junayhteydellä sekä Seinäjoen että Jyväskylän suuntaan. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Junayhteydet palvelemaan työmatkaliikennettä

Etelä-Pohjanmaan pilottihanke koskee Vaasa – Seinäjoki – Jyväskylä -väliä sekä sitä täydentävää Seinäjoki – Kokkola -väliä.

– Pilottihanke antaa pitkään odotetun mahdollisuuden työmatkaliikenteen parantamiseen Etelä-Pohjanmaan sisällä ja naapurimaakuntien välillä, sanoo Mikko Savola. Tällä hän tarkoittaa esimerkiksi työmatkaliikennettä Ähtäristä ja Alavudelta sekä Seinäjoelle että toivon mukaan vielä Jyväskylään. Sillä suunnalla on vielä tosin neuvoteltavaa, koska Jyväskylä pitää hyvinkin ensisijaisena yhteyksen turvaamista ja parantamista suoraan Tampereelle.

Pandaturismi heijastui vahvasti junaliikenteeseen

Kesän 2018 pandaboomi näkyi vahvasti myös Jyväskylä-Seinäjoki -rataosuudella. Ähtärin pysäkeillä henkilöliikenne kasvoi peräti 63 prosenttia edellisvuodesta.

– Pilotissa on edellytyksiä ottaa täysi hyöty irti myös turismin kannalta, sanoo Savola.

Alueellisen liikenteen lisäksi pääradan korjaaminen ja kehittäminen on tärkeää, jotta matkaketjut saadaan toimiviksi ja junalla liikkumisen houkuttelevuus nousee entisestään. Pääradasta on tullut pullonkaula koko Suomen liikenteelle. Pääradan puolesta pitää jatkossa tehdä yhteistyötä yli maakuntarajojen, sanovat kansanedustajat Savola ja Pirttilahti.

 


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI