Kansanedustajat vaativat merkittäviä muutoksia YEL-esitykseen

0
Yrittäjä Jussi

Hallitus esittää, että yrittäjät maksaisivat tulevaisuudessa suuremman osan eläketurvastaan itse. Yrittäjien eläketurvaa koskevaa lakiesitystä tulee kansanedustajien Mari Holopaisen ja  Noora Koposen mukaan korjata eduskunnassa.

– Mikäli esitys hyväksyttäisiin, yrittäjät maksaisivat keskimäärin nykyistä enemmän YEL-vakuutusta. Pelkona on, että uudistus toisi huomattavia kuluja etenkin usealle matalasti toimeentulevalle pienyrittäjille, joka ei yllä alan mediaanituloihin. Tähän emme ole valmiita”, talousvaliokunnan jäsen Holopainen korostaa.

– Ministeri Sarkkinen on puolustanut esitystä valtion talouden kannalta. On kuitenkin kestämätöntä, jos maksujen kasvu hankaloittaisi yritysten toimintaa ja perustamista, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Koponen sanoo.

– Mediaanipalkan käyttäminen määrittelyperusteena voisi tuoda epäreiluja tilanteita usealle yrittäjälle. Läheskään kaikki eivät pysty nostamaan mediaanipalkkaa itselleen. Jäykissä laskentasäännöissä piilee isot ongelmat, vaikka niitä luvataan tarkentaa yrittäjien ilmoittamilla tiedoilla, Holopainen sanoo.

– Valtion tulisi jättää yrittäjille enemmän liikkumavaraa siinä, miten ja mille tasolle toimeentuloa haluaa turvata. Nyt esitys ei ota tätä riittävästi huomioon, Koponen korostaa.

Kansanedustajien mielestä YEL-järjestelmän rakenteen järkevyyttä tulisi selvittää. Toisin kuin työeläkkeissä, YEL-vakuuttaminen ei kerrytä rahastoa, jonka arvo kasvaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI