KÄRNÄNIITTI | Kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus ostaa nuuskaa Ruotsista

0
Nuuskalla "korvattava" tupakointi on lisääntynyt merkittävästi myös Suomessa. Kotimaisen ahnaan verokarhun himoitsemat veroeurot kilisevät tänä päivänä muun muassa Ruotsista rahtaamiseen, omine lieveilmiöineen (Arkistokuva)

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) pitää luontevana, että rajanylitysliikenne länsirajalla on lisääntynyt kansalaisten tultua paremmin tietoisiksi oikeuksistaan. Suomen kansalaisen poistumista maasta virallisen rajanylityspaikan kautta, eikä hänen paluutaan takaisin, voida perustuslain nojalla estää kuin äärimmäisissä poikkeusoloissa. Koronaviruskriisi ei ole tällainen äärimmäinen poikkeusolo. Kärnä kuitenkin hämmästelee, miksi sosiaali- ja terveysministeriö ei ryhdy välittömiin toimiin tarpeettoman rajanylitysliikenteen hillitsemiseksi.

– Kuten tänään on käynyt ilmi, suuri osa rajanylitysliikenteestä koostuu nuuskan ostajista. Jokaisella Suomen kansalaisella on siis perustuslaillinen oikeus käydä ostamassa nuuskaa Ruotsista. Minua kuitenkin hämmästyttää, miksi tätä oikeutta ei voisi aivan yhtä hyvin olla myös Suomen puolella? On absurdia, että suorastaan lietsomme tällaista rajanylitysliikennettä kun voisimme aivan hyvin myydä nämä tuotteet kuluttajille Suomen puolella ja kerätä samalla verotulot nuuskahaittojen hoitamiseen. Ainoat jotka nykytilanteesta hyötyvät, ovat Ruotsin valtio ja rikolliset nuuskan salakuljettajat sekä pimeät myyjät. Ymmärtäähän sen hyvin että nuuskaajat lähtevät liikkeelle, kun varastot ovat loppu ja naapurimaistamme saa ostaa nuuskaa laillisesti.

Kärnä toteaa, että vaikka nuuskan myynti on kielletty muilta EU-mailta kuin Ruotsilta, kiertävät useat maat säädöstä luovasti sallimalla nuuskan myymisen purutupakan nimikkeellä.

– Tällainen käytäntö on esimerkiksi Tanskassa ja Saksassa. Myös Norjasta voi ostaa nuuskaa, koska Norja ei ole unionin jäsen. Suomen on nyt korkea aika ottaa tässä järki käteen ja sallia nuuskan myynti purutupakkana. Tällä toimenpiteellä ehkäistäisiin myös tarpeetonta matkustamista ja koronaviruksen leviämistä. Nyt kun on todettu että nuuskan ostaminen on perustuslaillinen oikeus, niin miksi sitä ei voisi sitten ostaa myös Suomesta? Asia on sosiaali- ja terveysministeriön käsissä ja aion ensi viikolla jättää tästä asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI