Kävimme katsomassa Saukonkylällä kuinka pelastuslaitoksen onnistui avustaa pahaan pinteeseen joutunut ”mansikki”

0
Tilanne oli todella hankala, sillä mansikin molemmat takajalat olivat pudonneet navetan parren lietekuiluun osan kansirakenteesta pettäessä (JK/jpnews.fi)

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Alajärven päivystävä yksikkö sai eläinpelastustehtävän sunnuntai-iltana pian kello puoli yhdeksän jälkeen Alajärven Saukonkylälle. Juutintien varrella sijaitsevan tilan vajaan 20 lypsävän naudan ollessa laitumella oli navetassa lehmistä kolme, kukin omasta eri syystään. Kolmikosta yksi oli kuitenkin muita lajitovereitaan epäonnekkaampi parressaan. Lahja-lehmä jäi jumiin lietekuilun ja sen päällä olevan ritilän välitilan puuosien pettäessä. Ylös ei ollut omin avuin mitään asiaa, sillä elopainoa oli huomattavan paljon, ainakin 400 kiloa. Oli kutsuttava apuvoimia pelastuslaitoksen moneen pystyvistä palomiehistä.

Pinteessä olevan naudan sorkat eivät yltäneet lieteestä puolillaan olevan kuilun pohjaa vasten, josta ponnistaa ylos. Eikä parren ympäristössäkään liikaa tilaa ollut.

Ensin kokeiltiin mukana olevaa leveää nostoliinaa ja erinnäisiä saman tyyppisiä nostotapauksia varten kehiteltyä ”nostotelinettä”. Lahja-oli nyt vaan selvästi liian kookas…

Apuvälineitä ja apumiehiä lisää (JK/jpnews.fi)

… ja teline liian matala, vaikka apuun otettiin jopa väkevää nykyaikaista raivaus- ja nostotekniikkaa. Alkutilanteen kolme ”avaruusmiestä” valkoisine suojapukuineen oli jalorotuisen kookkaan mansikin kanssa aivan liian vähän…onneksi helteisen päivän päätteeksi hankalahkon tehtävän hoitoon saatiin asemalta lisää miehistä apuvoimaa.

Liinat lonkkien alle ja siitä mansikki kyljelle, niin oli pian tukevaa lattiapintaa sorkkien alla ja loppunousu hoitui kuin itsestään vaikka ritilä ja navetan betonilattia hieman liukas olikin (JK/jpnews.fi)

Vanhan liiton konstit olivat lopulta tehokkaimmat ja parhaat kun Lahja-lehmän painoa saatiin kevennettyä väkevällä ylivoimalla. Sorkat nousivat pinnalle ja pois kokonaan pinteestä.

Arvatkaaspas oliko hyvää yhteistyötä ja ymmärrystä koko operaation ajan esittänyt Lahja-lehmä tyytyväinen.

Hiukan paikat puuduksissa, mutta kyllä se siitä. Tyytyväinen ääntely oli kiitosta evustajille. (JK/jpnews.fi)

 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI