Kesän varmin merkki on rattijuoppojen lisääntyminen tavalla tai toisella

0
Ajoneuvon kuljettajana toimiminen missä tahansa liikenteessä alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena on aina hengenvaarallista. Yleisen liikenteen joukossa liikkuessaan rattijuoppo asettaa vaaraan aina myöskin suuren joukon viattomia ja syyttömiä.

J-Pnews on koko toimintansa ja olemassaolonsa ajan ollut nolla toleranssin (0‰) takana ja sen puolesta puhujana. Ajoneuvon tai minkä tahansa kulkupelin ohjaajan paikalle ei  pidä humalatilassa olla kenelläkään missään tilanteessa mitään asiaa.

Suomen viranomaisten ja päättäjien pitäisi sisäistää jo kiireesti ajatus nolla promillesta alkoholia liikenteessä (0‰). Miksikö nolla?  Siksi, että nolla tarkoittaa oppitun mukaan samaa kuin ei yhtään ja sääntö on selkeä kaikille, siitä ei jää tulkinnan varaa kenellekään. Sen ymmärtää pieni lapsikin. Mutta jos jätetään joitain promilleja, tarjotaan samalla pikkusormea. Koska joukossamme on valitettavasti myös kansalaisia jotka eivät hahmota mitä se käytännössä tarkoittaa, ja kun ehdotonta kieltoa ei ole , niin rattiin voi monen mielestä istua” vähän ottaneenakin”. Myöskin rangaistusasteikko humalassa ajamisesta muun liikenteen joukossa pitäisi olla, jo pelotteenakin, rajusti nykyistä korkeampi.

Suomea tälläkin hetkellä vaivaava selkärangattomuus ja ”hällä väliä” asenneilmapiiri on myös erityisen huolestuttavaa.

Tässä vain muutama viikonlopputapaus lähiseutukunnilta.
Humalaisten mönkijällä kaahailua

Noin kello yhden aikaan tänään sunnuntaina yöllä Petäjävedellä Kirjakantiellä ulkopaikkakuntalainen mies oli lähtenyt ajamaan kaverinsa luota kaverin omistamalla mönkijällä nainen kyydissään.

Noin kilometrin ajon jälkeen mönkijä oli lähtenyt heittelehtimään tiellä ja penkkaan osuessa kaatunut ympäri. Molemmat kyydissä olleet jäivät mönkijän alle eikä kummallakaan ollut kypärää päässään. Kuljettajalle suoritettu puhalluskoe antoi 1.66 promillen tuloksen. Mönkijä ei ollut rekisterissä eikä miehellä ajo-oikeutta sen kuljettamiseen. Kuljettajana toiminut mies loukkaantui onnettomuudessa ja lähti ambulanssilla jatkohoitoon. Kyytiläinen selvisi säikähdyksellä. Kuljettajaa epäillää törkeästä rattijuopumuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Mönkijän omistajaa kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle.

Rattijuopumus Pietarsaaressa

Viime yön aikana poliisi pysäytti 1970 syntynyt mies, joka kuljetti henkilöautoa Ilveksentiellä Pietarsaaressa. Mies puhalsi 1.22 promillea, mutta tarkkusalkometritestin tulos oli 0.50 mg/l, joten häntä epäillään rattijuopumuksesta ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Rattijuopumus Lapualla

Poliisi sai lauantaina 31.3. kello 18 aikoihin ilmoituksen, että Lapualla ajelee mahdollinen rattijuoppo autolla. Poliisipartio pysäytti ilmoituksen tuntomerkkeihin täsmäävän henkilöauton, jonka lapualaiselle 1976 syntyneelle mieskuljettajalle suoritettu puhalluskoe antoi tuloksen 0,29 mg/l. Miestä epäillään rattijuopumuksesta. Lisäksi todettiin, että mies on menettänyt ajo-oikeutansa ja hänellä oli jo aiempia ajoneuvon kuljettamisia ajo-oikeudetta.

Rattiuopumus Ähtärissä

Poliisi sai ilmoituksen Ähtärissä epävarmasti liikkuvasta autosta lauantaina 31.3. kello 16 jälkeen. Poliisipartion ajaessa paikalle, saatiin tieto, että auto on pysähtyneenä Otsolantiellä liikkeen pihassa ja paikalle sattuneet ohikulkijat olivat estäneet auton liikkeellelähdön.

Poliisipartio puhallutti kuljettajan, tuloksen ollessa 2,07 promillea, joten 1957 syntynyttä ähtäriläismiestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Lisäksi paikalle saapui mies, joka ilmoitti, että auto on hänen ja se on otettu luvatta käyttöön. Tapahtumia selvitellessä poliisipartio totesi myös, ettei autoa kuljettaneella miehellä ollut ajo-oikeutta.

Rattijuoppo ojaan Kauhajoella

Poliisi sai ilmoituksen lauantai-ilta 31.3. kello 20 aikoihin, että henkilöauto ajanut ojaan Kauhajoen Sahankylässä Peuralantiellä. Poliisipartio tavoitti auton 1990 synyneen kauhajokelaisen mieskuljettajan ja hänelle suoritettu puhalluskoe antoi tuloksen 1,60 promillea. Nuorta miestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Mies menetti ajo-oikeutensa ja hänen ajokorttinsa otettiin poliisin haltuun.

Rattijuopumus Seinäjoella

Poliisipartio pysäytti sunnuntaiaamuna 1.4. hieman kello neljän jälkeen Seinäjoella valtatiellä 19 henkilöauton tarkastusta varten. Autoa kuljettaneelle 1974 syntyneelle kauhavalaismiehelle suoritettu puhalluskoe antoi tuloksen 0,47 mg/l, joten häntä epäillään rattijuopumuksesta. Autossa oli kyydissä myös auton päihtymistilassa oleva omistaja, joten häntä epäillään kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle.

Toinen rattijuopumus Lapualla

Poliisipartio pysäytti Lapualla Pohjanmaanväylällä sunnuntaina 1.4. aamulla hieman kello viiden jälkeen henkilöauton tarkistusta varten. Autoa kuljettaneelle nuorelle 1996 syntyneelle lapualaismiehelle suoritettu puhalluskoe antoi tuloksen 1,28 promillea. Kuljettaja on menettänyt ajo-oikeutensa jo aiemmin, joten häntä epäillään myös ajo-oikeudetta ajosta.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI