Kokoomusedustajat: Maakuntahallinto on ”kuoleman suudelma” lähipalveluille

1
Aluevaltuuston puheenjohtaja Paula Risikko (Arkistokuva)

– Palvelujen hallintoa uudistettaessa on varmistettava laadukkaiden ja yhdenvertaisten peruspalvelujen saatavuus riittävän läheltä. Tämä on varmistettava lailla, edellyttävät Kokoomuksen kansanedustajat Paula Risikko ja Mia Laiho.

Hallituksen maakuntamalli tulee olemaan ”kuoleman suudelma” monille lähipalveluille. Palvelut keskittyvät keskuskuntiin, byrokratia lisääntyy ja palvelujen kustannukset karkaavat käsistä.

– Lähipalvelut luovat turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä. Lähipalvelujen merkitys ihmisten arjessa on tunnistettu. Lähipalvelujen sisältö tulee määritellä ja niistä tulee jopa säätää lailla, jos maakuntahallinto toteutuu, vaativat kokoomuksen kansanedustajat.

Esimerkiksi ikääntyvän väestön kotona asumisen mahdollistamiseksi, tarvitaan monipuolisia lähipalveluita. Sote-palvelujen lisäksi myös muiden palvelujen on tuettava kotona asumista, liittyen muun muassa liikkumiseen ja asioiden hoitamiseen.

– Jo nyt monilta alueilta ovat kadonneet aikaisemmin läheltä saadut palvelut, esimerkiksi neuvolat, terveyskeskukset, liikennepalvelut, KELA, pankkipalvelut, posti. Eikä kaikki onnistu netin kautta, eikä sitä voi edes kaikilta edellyttää. Hallinnon keskittäminen ei saa tarkoittaa samalla kaikkien palvelujen keskittämistä. Peruspalvelujen pitää olla riittävän lähellä ihmisiä, korostavat kokoomusedustajat.

Peruspalvelujen laatu ja saatavuus vaihtelevat kunnittain liikaa, joten niitä pitää toki uudistaa, mutta se pitää tehdä ihmisten tarpeista lähtien.

– Lähipalvelulla voidaan tarkoittaa myös kotiin vietäviä palveluja, sähköisiä palveluja tai vaikkapa uudenlaisia eri toimijoiden yhteispalveluja, joita voidaan tarjota kiinteässä palvelupisteessä tai liikutella pyörillä. Keinoja on, kunhan ne otetaan käyttöön, kannustavat Risikko ja Laiho.


 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Kokoomus ja Keskustapuolue ovat olleet monta peräkkäista kautta hallituksessa. Kokoomus yksistään on ollut 12 peräkkäistä vuotta hallituksessa. Miten on rehellisesti sanottuna käynyt Aljärvellä? Verotoimistoon saa yhteyden vain puhelimitse, Kelan virkailijiota on vain yksi paikalla ja Maanmittaustoimistoa ollaan jartkuvasti lakkauttamassa. Puheita on ollut, mutta ei uskottavia tekoja

    Keskustapuolueella varsinkin on vakava huoli omasta kannatuksestaan. Vaivaiset 10,8 prrosenttia oli kannatus viimeisessä mielipidemittauksessa. Pitääkö todellakin Paavo Väyrynen kutsua takaisin hoitamaan asioita? Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelosta ei ole ollut mitään hyötyä koko Järviseudun alueelle, ja mies vain patsastelee lähes säännöllisesti julkisuudessa, kun pääsi takaisin kansanedustajaksi. Risikosta ja kumppaneista ei ole ollut mitään hyötyä alueellemme. Jatkossa alueen kansanedustajien pitää sopia, mitä hankkeita viedään eteenpäin. Se on ainoa mahdollisuus alueen kehittymisen kannalta.

JÄTÄ KOMMENTTI