KOLUMNI | Oman alueen tekijöiltä kannattaa kysyä ensin!

0
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/ Töysä

Eräs alueellamme toimiva, vuosikymme-nien ajan mm. rakennusten korjauksia jne. urakoinut yrittäjä, ihmetteli minulle  äskettäin sitä, kun urakkatarjouksia ei pyydetä ensimmäisenä oman paikka-kunnan yrittäjiltä.

-Tehdään sopimukset muista maakunnista aktiivisesti puhelimella, katto-, putki-ikkunaremontteja ym. kaupittelevien kanssa. Sitten petytään jälkeenpäin työn laadun ja kalliiksi osoittautuneen hinnankin suhteen.

– Aina kannattaisi ensin kysyä oman alueen yrittäjiltä mitä työ/urakka tulee maksamaan. Jos ei hinnoissa ja laadussa sitten pärjätä, niin sen jälkeen vasta kannattaa käyttää kauempaa tulevia urakoitsijoita.

– Kun tekijä on lähialueen yrittäjä, niin työ tehdään varmemmin asiakkaan toiveiden mukaisesti ja laadukkaasti, kilpailukyisin hinnoin, tähdensi yrittäjä minulle.
Ja kyllä se varmasti näin onkin, kuten minulle valistettiin. Eräskin alavutelainen iloitsi meikäläiselle K-Marketin kahvipisteessä, että hän lupaili jo puhelinmyyjälle harkitsevansa katon uusimista soittajan firmalla.

-Onneksi kysyin hintaa kuitenkin oman asuinalueen kattoremontteja urakoivalta yrittäjältä ja sain 30 prosenttia halvemman tarjouksen. Ja hyvän työn tekivät ja parhaista ”värkeistä”.

”Kirjoitappas” Pentti nyt tästäkin asiasta ehdotti myöskin em. henkilö.
Moni katto-, ikkunaremontin teettäjän olenkin kuullut katuneensa kauppojaan kauempaa tulleiden tekijöiden kanssa. On huomattu vasta jälkeenpäin suoritetussa vertailussa maksaneensa ylihintaa ja laatukaan ei ole sitä mitä on teettäjä toivonut ja tekijä luvannut.

Talven ja kevään aikana muiden maakuntien urakoitsijat ovat ottaneet yhteyttä talojen omistajiin yhä tihenevään tahtiin. Innokkaimpia yhteydenottajia ovat kattojen kunnostajat ja uuden katon tekijät, ilmanvaihtokanavien putsaajat, lämmitys/vesiputkiston- ja ikkunoiden uusijat, lisäeristyksien laittajat ym.

Kun tarjouksia olen itsekin soittajien antanut esittää ja selvitellä, olen ihmetellyt sitä, miten runsaasti hinnat poikkeavat toisistaan. Ja senkin olen tiedostanut ja varmentanutkin vielä lopullisesti oman alueen yrittäjiltä, että hinnat ovat vierailla yleensä huomattavasti kalliimpia kuin vastaava oman seutukunnan tekijöillä.

Kauempana sijaitsevien yrittäjien kalliimmat hinnat kyllä ymmärtää, onhan kulurakenne paljon korkeampi, mitä lähialueen ammatti-ihmisillä. Mm. urakoita työkseen tarjoavien puhelinmyyjien palkat nostavat kuluja. Lisäksi kauempaa, jopa monen 100 km:n päästä tuleville kertyy matka- ja majoituskustannuksia sekä ylimääräisiä päivärahoja runsaasti ym.

Keneltäpäs muulta mainitut ylimääräiset eurot pitää saada pois kuin remonttia teettävältä asiakkaalta? Tai sitten vaihtoehtona halvempien- ja laadultaan huonompien materiaalien käytöstä.

Mutta kauppa käy ihme ja kumma korkeimmillakin hinnoilla. Moni on innostunut vaihdattamaan vierailla  esim. ikkunat, kunnostamaan katot ja puhdistuttamaan ilmanvaihtokanavat ym. Maksettavaa  on kertynyt jopa monikertaisesti, mitä työt ja tarvikkeet olisivat maksaneet Kuusiokuntien alueen osaajien urakoimana.
Siinä tapauksessa kyllä korkeimman hinnan maksamisen ymmärtää, jos ei oman talousalueen, kyseisen alan yrittäjät ehdi työtä tekemään. Mutta yleensä kuitenkin sovittamalla hommia voi ajallisesti sovittaa, jos ei todellisesta ”hätätyöstä” ole kyse.

Esim. aleemme paikkakunnilta on otettu yhteyttä ja pahoiteltu sitä, kun esim. ikääntyneiltä ihmisiltä on peritty ylihintaa. Oman paikkakunnan yrittäjät olisivat tehneet hommat valmiiksi paljon halvemmalla, jos olisi kysytty tarjousta.
Kannattaakin käyttää joka tarpeessa omalla seutukunnalla toimivien yrittäjien ja tekijöiden palveluja.

-ELI KYSYTÄÄN AINA ENSIN OMAN ALUEEN URAKOITSIJOILTA-TEKIJÖILTÄ. Näin saamme vertailla HINTA-JA LAATUSUHDETTA. Sitten ei ainakaan ole myöhemmin KATUMISTA!


 

JÄTÄ KOMMENTTI