KOLUMNI | Petosyritykset ja onnistumiset lisääntyvät tekstiviesteillä ja sähköposteilla

2

Pentti Hautala

Pentti Hautala

Verkkorikollisuudella ja sen huijauskeinoilla ei enää ole mitään rajaa. Nykyään saammekin todeta, että ”vain taivas on kattona” verkkorikollisten, sähköpostien ja tekstiviestien välityksessä ja kiristystoiminnassa.

Moni on myöskin päätynyt maksamaan pelästyessään.
Nyt viime viikkojen aikana ovat suomalaiset saaneet ihmetellä erikoislaatuisia, esimerkiksi ”pornokiristyksistä”!   Neuvona on, että kenenkään ei kannata maksaa mitään. Jos hommaa hätkähtää, niin kannattaa vaihtaa sähköpostin salasana ja teipata tietokoneen, läppärin tms. kameranlinssi umpeen!
Ei kannata perusteellisesti pelästyä. – Ei vaikka saisi  seuraavan sisältöiset viestin omaan sähköpostiin.

”-YHTEISTYÖTARJOUS…hallussani on video sinusta”—HEI! Kuten voit nähdä, tämä ei ole muodollinen s-posti, eikä se valitettavasti tarkoita sinulle mitään hyvää. Älä KUITENKAAN vaivu epätoivoon, kyseessä ei ole mikään kauhean vakava asia. Selitän sinulle välittömästi kaiken. Minulla on pääsy paikalliseen säännöllisesti käyttämääsi verkkoon, joiden osana elektroniset laitteesi.

Kyseessä on hyvin monimutkainen ohjelmisto, jonka tunnetaan toimivan Troijan hevosen tapaan. Se päivittyy säännöllisesti, eikä virustentorjuntaohjelmasi kykene tunnistamaan sitä. Ohjelma sisältää näppäinlukijan; se voi kytkeä kamerasi ja mikrofonisi päälle ja pois päältä, lähettää tiedostoja ja tarjota pääsyn lähiverkkoosi.

Minulta vei jonkin aikaa saada tietoja muista laitteista, ja nyt minulla on tietoja kaikista yhteystiedoistasi ja niiden keskusteluista, sijaintisi, haluamistasi asioista ja suosikkisivustosi jne. En rehellisesti sanottuna tarkoittanut aluksi mitään pahaa ja tein tätä vain huvin vuoksi. Sairastuin kuitenkin covid-19:aan ja valitettavasti menetin työpaikkani.

Tajusin silloin, kuinka voisin käyttää ”harrastustani” saadakseni sinulta rahaa! No, en ole ylpeä asiasta, mutta tarvitsen rahaa selviytyäkseni. Nauhoitin sinusta videon masturboimassa. Tässä videossa on erillinen näyttö, josta sinut voidaan vaivatta tunnistaa. Lisäksi on selvästi nähtävissä, minkä tyyppisiä videota suosit. Tehdään sopimus. Maksat minulle niin paljon kuin sinulta pyydän, jolloin en lähetä tätä videota ystävillesi, perheellesi tai muille tuttavillesi.

Sinun tulisi ymmärtää, että tämä ei ole vitsi. Voin lähettää videon s-postitse, tekstiviestillä, sosiaalisen median kautta, tai jopa lähettää sen joukkoviestimiin (minulla on joitain heidän järjestelmänvalvojiensa hakkeroituja tilejä). Näin sinusta voi tulla Twitter- tai TV-”tähti”!

Tämän välttääksesi sinun tulisi lähettää minulle 1500 USD bitcoineina BTC-lompakkooni: 1K44TSuid91kFZZbJ8BkUEVd4HnA9Wpg3E. Jos et osaa käyttää Bitcoineja, etsi aihetta Bingistä tai Googlesta, «Kuinka voin ostaa Bitcoineja» tai muuta vastaavaa. Poistan videon heti rahat saatuani.
Poistan myös haittaohjelman laitteeltasi, etkä tule koskaan enää koskaan kuulemaan minusta. Annan sinulle 2 päivää aikaa, se on mielestäni enemmän kuin tarpeeksi. Aikaseuranta alkaa heti avattuasi tämän s-postin, seuraan tätä asiaa!

Vielä eräs asia: Ei ole mitään mieltä ilmoittaa tästä poliisille, koska käytän TOR-verkkoa, joten ei ole olemassa mitään keinoa seurata Bitcoin-tapahtumia. Älä vastaa minulle (loin tämän kirjeen tilillesi ja laitoin sellaisen miehen oikean osoitteen, jolla ei ole aavistustakaan tästä asiasta). Teen tällä tavoin minun seuraamisen mahdottomaksi. Jos teet koskaan mitään tyhmää tai toimit odotuksieni vastaisesti, jaan välittömästi tämän videon. Hyvää onnea!

-Tällainen ”yhteistyötarjous” oli lähetetty sähköpostilla, osoitteesta= sherri@customlumb.com”.

TÄLLASET, viestit ovat sähköposteissa nykyaikaa. Lisäksi tullee paljon muunkin sisältöisiä kiristyksiä ja petosten aiheita. Suosituimmiksi konnien konsteiksi ovat tulleet, rikastumisen tavoittelussa, poliisin ja pankkien nimissä lähetetyt viestit.

Tehokkain vastamyrkky tällaisiin on, että poistaa ne tiedostosta ja puhelimista välittömästi.
Poliisin ja pankin on tarvittaessa ottaa yhteyttä. Ainakin niissä tapauksissa, jos on jo itse vastannut ja antanut jotakin tietoja, petosta yrittäneeseen tahoon.

Tämäntapaiset uhkauksetkin ovat poliisiasioita ja virkavallan pitäisi pyrkiä niitä myöskin aktiivisemmin selvittää. Tämä taitaa kuitenkin olla mahdotonta. Tottahan toki tietoyhteyksien ja verkkojen ylläpitäjien pitäisi velvoittaa lailla jäljittämään rikollista toimintaa tehokkaammin. Tähän nykytekniikka mahdollistaa ainakin hyvän mahdollisuuden.


 

Korona-kartta 700x

2 KOMMENTTIA

 1. Se on parempi, kuin pussillinen uusia. on jossakin vanhassa sanonnassa todettu. Tämä totuus soveltuu muun muassa toimittaja Pentti Hautalaan.
  Pentin kirjoituksien perusteella totean, että hän on aina ja viimeisen viikon aikanakin kirjoittanut sellaisista mielenkiintoisista aiheista, jotka on tätä päivää jokaiselle suomalaiselle.

  Kiitän Pentin ohella jpnews- verkkojulkaisua, kun pääsemme siitä näitä Hautalan juttuja lukemaan.

  Opettava ja varoittava..,tärkeä juttu meille jokaiselle, tämä verkko huijaisjuttu!

 2. Heippa
  Minä kesällä vastasin fasebookissa auto arvontaan jossa luvattiin uusi auto puoleksivuodeksi käyttöön. Huijarit Sveitsistä alkoivat laskuttamaan Telen puhelinlaskun kautta (myös Elisan kautta voivat laskuttaa) poliisi puuttui asiaan
  Ja saatiin laskutus poikki operaattorit eivät katkaisseet laskutusta koska heillä on sopimus sveitsiläisten huijarien kanssa

JÄTÄ KOMMENTTI