KOLUMNI | Pohjalaiset kansanedustajat ”Kuutamolla”

1
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Maakunta

IlkkaPohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila totesi kolumnissaan rohkeasti ja osuvasti totuuksia. Sellaisia, ettei niitä paremmin kukaan muu osaa asiapohjalta ehkä tuodakaan julki. Mantilan arvio, lehdessään, IlkkaPohjalaisessa 27.2. ollutta pohjalaisten kansanedustajien haastatteluja.

Mantila toteaa: -Suurin osa pohjalaisista kansanedustajista näyttää olevan ulko- ja turvallisuuspoliittisesti täysin kuutamolla. Muutamat kommentit aiheuttivat suoranaista myötähäpeää. Yhdenmielestä ei pidä hakea äkkipikaistuksissa, toinen pelkäsi oman puolustuskyvyn rapautuvan, jos liittoudutaan-.

-Suomella on jo yli 25 vuotta sitten ollut portti levällään Natoon auki. Siitä asti on hoettu, ettei hakemus ole ajankohtainen ja sitten joku keksi Nato-option-.

Erityisesti iloitsen omalta osaltani Markun mielipiteet kodaltanikin. Minäkin kirjoitin jo 1990-luvun lopulla ja monesti myöhemminkin Ilkka Oyj:n toimittajana, Natoon liittymisen puolesta.

IlkkaPohjalaisen haastattelun mielipiteistä on hävettävä eniten perussuomalaisten Juha Mäenpään ja Jukka Mäkysen ajatuksia. Näin siitä huolimatta, vaikka olen itsekin persujen kaupunginvaltuutettu ym. päättäjänä Alavudella. En kuitenkaan ole puolueen jäsen! Imeteltävä on myöskin keskustalaisten vastuuta pakoilevaa höpinää.

On hienoa, että Mantila vähän ”tukistaa” sooloilevia, sanoisinko vastuuta pakoilevia, kansanedustajiamme. Heitä monia pitäisi nuhdella hallituspuolueiden jäseninä myöskin turvetuotannon alasajostakin. Vaikka ovat itse olleet päättämässä esimerkiksi turpeen tuotannon lopettamista Suomessa. Siitä huolimatta he kuitenkin kirjoittavat lehdissä ym. kirkkain silmin, että tärkeintä on omavaraisuuden varmistaminen. Niin ruuan ja energiankin osalta. Vodaankin kysyä, eikö turve ole yksi tärkeimmistä omasta energiavarannostamme?

Markku Mantilan aikaisemmat ja 26.2., kirjoittama kolumni innosti minut kirjoittamaan muutamia ajatuksia. Olenhan varmasti maakuntalehtiimme ja muihin tiedotusvälineisiin pisimmän ajan, eri aiheista kirjoittanut henkilö.

Tässä ominaisuudessa arvelen olevan oikeutettu muistelemaan hieman menneitäkin!    MAAKUNTALEHDILLÄ, Ilkalla ja Vaasa/Pohjalaisella on ollut hyvä onni kautta aikojen päätoimittajissa. Kun nyt keskitytään vielä voimissaan olevaan Ilkkaan, niin voimme todeta valtakunnallisesti vaikuttavaa ja osaavaa kaartia olleen aina pääkriivarin tehtävissä.

Santeri Alkio aloitti 1906-30, Artturi Leinonen 1930-57, Veikko Pirilä 1057-1980, Kari Hokkanen 1950-2007, Matti Kalliokoski 2008-1912, Satu Takala 1912-2019. Markku Mantila aloitti sitten vuoden 2020 tammikuussa ensimmäisenä IlkkaPohjalaisen päätoimittajana. Vaasa-Pohjalaisessa muistuu parhaimpana mieleen Mantilan lisäksi, päätoimittajista Ilmari Laukkonen ja urheilutoimituksen päällikkö ”Omes” Salminen.

Mantilasta oltiin maakunnaassa IlkkaPohjalaiseen kutsumisesta monta mieltä. Hän oli aikaisemmin toiminut Pohjalaisen päätoimittajana. Eräät politiikan ”putkinäköiset” olivat pahoittaneet mielensä. Markun kirjoittamista totuuksista.

Itselläni oli kuitenkin hyvät kokemukset Markusta Pohjalaisen päätoimittajana. Ainakin kaikki ”hurjat” jututkin Pohjalaisessa julkaistiin siihen aikaan, mitä minä kirjotin, Suomenselän Kokoomuksenkin kiihkoisena puheenjohtajana toimiessani.

Minä itse olen nykyään Ilkka Oyj:n eläkkeellä oleva toimittaja. Olen kirjoittanut juttuja Ilkkaan, Vaasa-lehteen ja Pohjalaiseen 1950-luvulta alkaen.  Muun muassa urheilujuttuja Suomenselältä jo Artturi Leinosen aikaan. Itse osallistuin eri lajeissa kilpailuihin. Lähetin puhelimella, postiautossa juttuja Ilkkaan ja Vaasa-lehteenkin.

Urheilujutuista kirjoittaminen laajeni toiminta myös muihin juttuihin ja mielipide-kirjoituksiin. Esimerkiksi sain tehdä ensimmäisen jutun Toivo Keskisestä 1960-luvun alussa. Toivo ei ollut aikaisemmin suostunut olemaan lehtijuttujen kohteena.

Markku Mantilalle kannattaa lukijoiden toivottaa jatkuvaa intoa ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Vain näin perilehti säilyttää lukijoita. Siitäkin huolimatta vaikka vanhassa viisaudessa todetaan: ”Totuuden puhuja ei yösijaa saa”!


 

 

PTV mansikkasumppa1

1 KOMMENTTI

  1. No nyt on toimittaja Hautalalta mielenkiintoista ja jämerää luettavaa maailmanlaajuisesti jpnews verkkojulkaisussa. Onkin hyvä,että Monessa touhussa mukana ollut ja kunnostautunut Pentti kirjoittaa rohkeasti entisen kotiseutuni asioista ja tapahtumista.
    Kiitän ja kumartaen. Teuvo Ritakorpi, Lappeenranta

JÄTÄ KOMMENTTI