KOLUMNI | VALLANHIMOA ja VALLANHIMOA !!

1
Pentti Hautala

Pentti Hautala

Äskettäin käytyjen kunnallisvaalien jälkeen on kaupungeissa ja kunnissa käyty ehkä historian kovimmat väännöt eri luottamuspaikoista.

Puolueiden ”agitaattorit” ovat kokoontuneet palavereihinsa, tarkoituksena omien päämäärien turvaaminen. Luottamuspaikoille halutaan ensisijaisesti nöyrät sekä arat henkilöt, että johtavien viranhaltijoiden- ja poliittisen johtoeliitin määräämisvalta ei vaarantuisi.

Tiedotusvälineissä on päivittäin kerrottu muun muassa puolueiden keskenään tekemistä teknisistä vaaliliitoista. Niillä onnistutaan horjuttamaan vaalitulosta. Päämääränä useissa tapauksissa on vuosikausia vallassa olevien puolueiden ylivallan varmistaminen. Tai sitten aivan toisin päin, horjuttaa jonkun puolueen /puolueiden ylivaltaa. Samalla sovitetaan valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistoon ja jäseniksi sekä lautakuntiin.

Surkuhupaisinta tässä touhussa on ollut ja on, kun teknisten vaaliliittojen päättämien puheenjohtajien nimiä ja kuviakin on ollut nyt aikaisempia vuosia runsaammin lehdissä. Monessa tapauksessa liian aikaisin ja aivan turhaan, kun vallanhimo on noussut joillakin kaiken edelle. Yhdessä sovitut ja laaditut kirjalliset, sekä allekirjoitetut viralliset päätökset on rikottu.

Toki myös sopimukset pitäneet tekniset vaaliliitot takasivat pienemmille puolueille pohjalaismaakunnissakin, että saatiin murennettua keskustan vuosikymmeniä hallinnoimaa ylivaltaa päätöksen teossa ja luottamuspaikkojen jaossa.

Ihmisten väliset suhteet ja jäynät sekä joidenkin henkilöiden loputon vallanhimo menee kaiken yhteisen ja laajemman päätöksenteon edelle! Nyt on jo kunnalliset paikat saatu vängättyä, mutta maakunnallisilla luottamuspaikat ovat vielä lopullisia ratkaisuja vailla.

Sitä tässä touhussa aina saa ihmetellä, miksi joillakin on niin kova pyrky eri luottamustehtäviin, vaikka ei ole rohkeutta ja haluakaan muuhun, kuin kokouksissa mukana olemiseen. Ollaan hiljaa! Annetaan johtavien puoluepukarien päättää, ettei tule vihamiehiä ja naisia, eikä saa yhteistyökyvyttömän ja hankalan ihmisen mainetta. Näinhän tapahtuu useimmiten, jos on erilaista mieltä, kuin johtamaan tottuneet.

Voidaankin kysyä, miten hyvin kunnissa ja maakuntatasolla menisi, jos politikointi ja puoluehenkilöidenkin vallanhimo työnnettäisiin taka-alalle. Johtaville luottamuspaikoilla valittaisiin pätevimmät eri alojen asiantuntijat? Ainakin niin, että valtaa jaettaisiin useimmille osaajille.
Jos näin tehtäisiin niin varmasti se koituisi kaikkien kansalaisten parhaaksi ja eduksi!


 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Naulan kantaan osui taas toimittaja Pentti Hautala kolumnissaan. On mukava ja kiinostavaa lukea Pentin monipuolisia ja rohkeita juttuja J-Pnews- verkkojulkaisusta. Kiitos kaverille, kun kertoi tämän ”verkkolehden”. Toivottavasti tämä ilo jatkuu pitkään!
    ”Simppa” ,Espoo

JÄTÄ KOMMENTTI