Kouluissa tehdään Suomen tulevaisuus

0
Suomalaista koulua on pitkään pidetty Suomen näyteikkunana: eri puolilla maailmaa olemme saaneet suitsutusta menestyksekkään koulun vuoksi. Viime vuosina kuitenkin koulutuksen rahoitusta on siitä huolimatta vähennetty, ja samalla oppimistulokset ovat alkaneet heikentyä. Vaikka eri puolilla maata oppimistuloksissa ei olisikaan tilastollista eroa, pitää sukupuolten osaamisen eroista olla huolissaan.

Sipilän hallitus on tehnyt suuren numeron siitä, kuinka erilaisilla kärkihankkeilla halutaan uudistaa koulua. Oppimisympäristöjen kehittäminen ja koulun digitalisoiminen ovat oivallisia uudistuksia. Samalla on silti jätetty sanomatta, että koulutuksesta on muilla päätöksillä leikattu enemmän kuin sitä näillä kärkihankkeilla kehitetään.

Aineenopettajan näkökulmasta suomalainen koulu on edelleen tulevaisuuden tekijä. Olipa koulu millainen tahansa, oppilas ja opiskelija tarvitsevat aina ammattitaitoisen opettajan tukea ja ohjausta. Elinikäinen oppiminen muuttuu sanoista teoiksi, sillä maailma muuttuu yhä nopeammin: Innovaatiot ja jatkuva kasvu edellyttävät ajantasaista ja monipuolista koulutusta. Sitä ei voida korvata työssä oppimisella. Koulutuksellinen tasa-arvo heikkenee, jos emme näe elinikäistä oppimista arvokkaana sijoituksena.

Kaiken oppimisen lähtökohtana ovat oppilaat ja opiskelijat. Asiantunteva opettaja kehittää ja tukee heidän taitojaan ja tietojaan innostamalla ja kannustamalla yksilöllisyyteen ja luovuuteen. Näköpiirissä on kuitenkin tilanne, jossa opettaminen voi muuttua yrittäjyydeksi, jolloin yksityiset markkinat alkavat kilpailla julkisten palveluiden kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluissa näin toimitaan jo: onko yhteiskunta valmis yksityisiin opettajiin? Vai onko enää merkitystä sillä, onko opettaja saanut opettajankoulutusta lainkaan?

Koska opettajuus muuttuu, laadukasta opetusta tarvitaan yhä useammin. Opetuksen laadun turvaaminen on yhteiskunnan yhteinen tehtävä. Koulu, joka pystyy riittävän perusrahoituksen turvin antamaan laadukasta opetusta, rakentaa koko maalle hyvää tulevaisuutta. Aineenopettajat eri puolilla maata haluavat taata suomalaisille lapsille ja nuorille tämän turvallisen tulevaisuuden.

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI