Kuntajohtajien haastattelukierros – Juha Viitasaari Virrat

0
Juha Viitasaari
Kyky-Betset271121

Jatkamme kuntajohtajien haastattelusarjaa. Tällä kertaa siirymme Ylä-Pirkanmaalle, haastattelemme Virtain kaupunginjohtajaa Juha Viitasaarta, hän oli aikaisemmin Soinin kunnanjohtajana.

  • Kerro itsestäsi

– Olen Virtain kaupunginjohtajana työskentelevä metsästäjä. Lähtöisin olen Kuortaneen Leppälänkylästä, mutta nykyisin virtolainen. Virroille muuton myötä mahdollistui yksi unelma asua veden äärellä kauniin luonnon helmassa omassa talossa, tarkemmin sanoen Toisveden rannalla. Kotoa löytyy vaimo Eveliinan lisäksi vastasyntynyt esikoispoika Vilho sekä itäsiperian laika Riki.

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri, pääaineena valtio-oppi, ja filosofian maisteri, pääaineena Suomen historia. Opinnot olen suorittanut Turun yliopistossa. Kaikkiaankin olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

oik. Mikko ”Peltsi” Peltoja ja Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari

Vapaa-aika on viime aikoina sujunut pitkälti remontoinnin, metsästyksen ja arkiliikunnan merkeissä. Lisäksi vaeltaminen ja muutenkin luontoharrastukset ovat kiinnostuksen kohteena. Metsästysharrastus kattaa oikeastaan suurimman osan sen muodoista hirven- ja karhun metsästyksestä lintujahteihin sekä toki metsästyskoiratoimintaan. Viihdyn myös saunassa ja olen urheilun ystävä. Nykyisin on painottunut etenkin joukkuelajien seuraaminen, mutta aiemmin etenkin juniorivuosina harrastin pistooliammuntaa SM-tasolla.

  • Mikä sai valitsemaan Virrat?

-Tavallaan voisi sanoa, että Virrat valitsi minut. Täällä on paljon asioita, joita niin vapaa-ajaltani kuin työltäni kaipaan. Kaupungissa on hienoja tulevaisuuden mahdollisuuksia hyvän sijainnin, risteävien liikenneväylien, satojen järvien ja vireän elinkeinoelämän ansiosta. Se motivoi minua suuresti päätöksessä valita Virrat. Myös monipuolinen kaupunkikonserni innoitti, kuten myös paikkakunnalla oleva selkeä kehittymishalu.

Sijainti on erinomainen myös henkilökohtaisen elämän kannalta. Pääsimme haluamaamme rauhalliseen järvenrantakotiin lähelle maalaiskaupungin hyviä palveluita ja ympärillä on oivat mahdollisuudet harrastuksille metsästyksestä liikuntaan, luonnosta nauttimiseen ja kulttuuriin.

  • Työhistoriasi

-Työhistorian puolesta olen kunnanjohtaja, asiantuntija, aluekehittäjä, luokanopettaja, toimittaja, kuorma-autokuski ja laitosmies. Edellinen työpaikkani oli Soinissa, jonka kunnanjohtajana opin tämän työn perustan. Sitä aiemmin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvostossa tuli tutuksi niin yhteistyö ja innovaatiot korkeakoulukentällä kuin vaikuttajaviestintä kansallisessa päätöksenteossa ja vähän lobbauskin. Sitä ennen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeiden projektipäällikkönä pääsin tiiviisti mukaan hankemaailmaan, aluekehittämiseen ja yhteistyöhön elinkeinoelämän kanssa. Tutkimusmaailma on tullut tutuksi myös Suomen Akatemian tehtävissä. Aiempaan työuraankin mahtuu monia tehtäviä niin opetuksesta kuin lehtityöstä.

• Miten motivoit viranhaltijat ja luottamushenkilöt?

-Oma tyylini on etsiä ja yhdistää eri tahoja motivoivia asioita. Useimpia motivoivat asioiden edistäminen, kehittäminen ja onnistumiset sekä osallistuminen. Niistä on usein ammennettavissa kaikkiin sidosryhmiin motivaatiota, mutta se vaatii myös kuuntelua, jotta motivoivat osatekijät löytyvät. Sama pätee muihinkin verkostoihin. Yhteisten hyötyjen löytäminen on avain onnistumisiin ja yhteiseen sitoutumiseen. Arjen käytännöissähän asioiden perustelu ja avoin keskustelu ovat hyviä tapoja innostaa kaveri mukaan. Toisaalta myös oma ja yhteisön esimerkki on hyvä motivaattori. Motivoinnin kannalta ei ole lainkaan huonoa, jos pystyy näyttämään innostavaa ja aktiivista mallia.

  • Mitä uusia ”tuulia” Virroille ?

-Virroilla on tehty hyvää pohjatyötä viihtyisän paikkakunnan ja elinkelpoisen ympäristön mahdollistamiseksi terveine kasvuympäristöineen ja harrastusmahdollisuuksineen. Uudet tuulet liittyvät varmaan pitkälti siihen, miten kerromme muille, kuinka hyvin täällä on jo asiat, ja toisaalta, millä uusilla ratkaisuilla saamme pidettyä tätä vireyttä yllä ja kehitystä kiihtyvässä vauhdissa. Ideoitakin täältä löytyy, mutta niistä on otettava kiinni ja toki löydettävä helmet. Tähän liittyy eri kokoisia asioita niin paikkakunnan oman itsetunnon kohottamisesta ja arvostuksesta elinkeinoelämän kasvun ja työpaikkojen syntymisen tukemiseen erilaisilla teoilla. Yhdistävä termi on siis elinvoimaisuus.

-Yhtenä osa-alueena, joka olen tavallaan määritellyt tavoitteeksenikin, on avoimuuden, viestinnän ja kuntalaisten osallistamisen kokonaisuus. Siihen liittyy myös positiivinen suhtautuminen kokeiluihin ja uusiin toimintamalleihin. En toki osaa sanoa, ovatko nämä täysin uusia tuulia Virroilla, mutta eivät joka tapauksessa niin perinteisiä asenteita kuntakentällä.

  • Millainen on paineensietokykysi?

-Pidän sitä hyvänä. Yöuniani en oikeastaan menetä mistään, en pelkää joutua erilaisiin tilanteisiin ja pystyn ottamaan vastaan myös epäonnistumisen. Niistäkin on aina mahdollisuus nousta tavalla tai toisella. Toki paineensietokykyä koetellaan erilaisilla tavoilla ja joskus pitääkin jännittää terveellä tavalla.

  • Miten ratkaiset konfliktitilanteita?

-Niissä on usein samoja eväitä kuin motivoinnissa. Avoin keskusteluja sekä konfliktin syiden ja eri osapuolten intressien selvittäminen on avain ratkaisuun. Joidenkin kollegoiden kanssa olemme joskus todenneet johtamistyön olevan paljolti kuuntelua tavalla tai toisella. Sen jälkeen, kun asian taustat ovat selvillä, on löydettävä ja tarjottava ratkaisuja joko yhteistyöllä tai omatoimisesti. Usein tässä kohdassa ollaan jo löydetty tietä ulos konfliktitilanteesta, mutta viime kädessä joskus on tarpeen osoittaa suuntaa omalla päätöksellä.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI