Kyrkösjärven päämuuntaja rikkoontui – Seinäjoen vedet joudutaan juoksuttamaan Kyrkösjärven ohi

0

ELY tiedottaa, että Seinäjoen Energia Oy:n Kyrkösjärven voimalaitoksella rikkoontui päämuuntaja 27.11.2019 aamupäivästä. Päämuuntajan rikkoutumisen seurauksena vettä ei voida juoksuttaa voimalaitoksen läpi. Voimalaitoksen ohijuoksutus on kuitenkin käytössä. Korjaussuunnitelma valmistuu kahden viikon sisällä.

Kyrkösjärven voimalaitoksen päämuuntajan rikkoutuminen vaikuttaa Seinäjoen alueen vesien hallintaan.  Kyrkösjärven yläpuolelta tulevat Seinäjoen vedet joudutaan nyt juoksuttamaan kokonaisuudessaan Rengon padolta Kyrkösjärven ohittavan vanhan Seinäjoen uoman kautta Kyrönjokeen.

Huomioitavaa on nyt, että Seinäjoen vanhan uoman virtaama tulee olemaan lähiviikkoina selvästi normaalia suurempi.  Keskiviikkona 27.11.2019 juoksutus Rengon padolta vanhaan uomaan on 25 m³/s. Normaali talvijuoksutus on ollut 0,1 m³/s.

Hyydetulvien vaara

Lähipäivien sateet lisäävät alueen virtaamia, jos lämpötila on plussan puolella. Tämä tulee todennäköisesti lisäämään vanhan uoman juoksutuksia. Runsaat virtaamat voivat aiheuttaa hyydetulvien vaaraa tulevien pidempien pakkasjaksojen aikana.  Hyydetulva tarkoittaa sitä, että koskipaikat täyttyvät alijäätyneestä jääsohjosta, mikä aiheuttaa tulvaa koskien  yläpuolella.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on Kalajärven ja Kyrkösjärven säännöstelylupien haltija.  Juoksutusjärjestelyistä vastaa Seinäjoen Energia Oy yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI