Kysymyksiä kunnanjohtajalle | Vimpeli

1
Vimpelin kunnantalo
Sam Leijonanmieli

J-Pnewsin toimitus kysyi Järvi-Pohjanmaan kunnan – ja kaupunginjohtajien päättyvän vuoden ja ensivuoden kuulumisia. Jatkamme sarjaa ja kysyimme Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieleltä seuraavaa:

Millaiseksi pian päättyvän vuoden 2020?

Vuosi 2020 on haastanut globaalisti ajatuksen siitä, että ihminen pystyy hallitsemaan kaikkea. Itselle olen törmännyt samanlaiseen nöyrtymisen hetkeen merivoimissa kovassa myrskyssä taistelualusta ajaessani. Kun luonto ”suuttuu”, sitä ymmärtää oman heikkoutensa ja pienuutensa. Toisaalta näen vuodessa 2020 paljon hyvää. Olemme Vimpelissä ja Järviseudulla kyenneet osoittamaan, että olemme sopeutuvaisia, kaveria ei jätetä (ehkä ennemmin pitäisi sanoa, ketään ei jätetä). Jokainen on omalla sektorillasi osoittanut olevansa arjen sankari, vastuun kantaja ja tiimi pelaaja. Vuosi 2020 jää Vimpelin talouden osalta näillä näkymin lähes miljoonan ylijäämäiseksi ja vuosi 2021 on suunniteltu 600 tuhatta plussalle. Talouden tasapainottamisstrategiassa on pysytty ja samalla kuntaa on kehitetty valtaisasti talkoo voimin, tästä kiitos kuuluu kuntalaisille. Aktiivinen kolmas sektori ja hyvä yhteistyö kunnan päätöksenteko koneiston kanssa on kantanut meitä läpi vuoden. Vuoden 2020 aikana olemme osoittaneet, että pelon ja narisemisen sijaan olemme sopeutuneet ja ryhtyneet toimenpiteisiin. Vimpeliin iskeneet suuret tartunta ja altistumisketjut saatiin katkaistua kunnan aktiivisen informaatiojohtamisen, mutta ennen kaikkea kuntalaisten esimerkillisellä toiminnalla. Arvioin, että vuosi 2020 on muuttanut monien ihmisten arvoja ja muistuttanut meitä siitä, että kaikkea ei voi hallita, mutta kaikkeen voi sopeutua.

Mitkä ovat toiveet vuodelle 2021?

Suhtaudun vuoteen 2021 optimistisesti. Toivon, että valtioneuvosto omalla toiminnallaan takaa rokoteohjelman jalkautuksen koko Suomeen kesään mennessä. Mikäli rokoteohjelma viivästyy tai ei saa pandemiaa hallintaan toivon jatkuvan eristäytymisen sijaan kohdennettuja toimia sopeutumiseen ja sen mahdollistamiseen kaikilla eri sektoreilla. Aasiassa lämmönmittaus, pikatestaus ja muut kentällä tehtävät toimenpiteet ovat mahdollistaneet perusarjen elämisen, yrittämisen erityisesti palvelualoilla. Mielestäni tästä tulee ottaa oppia jo vuoteen 2021. En usko, että tämä pandemia jää viimeiseksi ja näin ollen seuraavaan tästä oppineena seuraavaa varten ollaan huomattavasti valmiimpina.

Toivon kaiken edellä mainitun mahdollistavan kuntalaisille normaalin arjen elämisen mahdollisuudet vuodelle 2021. Toivon myös, että hyvin alkanut yhteistyö Vimpelin kunnan ja kolmannen sektorin välillä jatkuu. Haluan lisätä entisestään vuoropuhelua kuntalaisten kanssa, esimerkiksi vuonna 2021 laadittavassa uudessa kuntastrategiassa tulee olla kuntalaisten sanalla iso painoarvo.

Hyvää joulua ja rauhallista uuttavuotta kaikille, voimaa ja energiaa vuoteen 2021

Sam


 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI