Lähipäivien sää lisää tulvariskiä, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tulvahuippua odotetaan viikonlopuksi

0
Pitkittynyt kevät tuo melko varmat jääpadot ja tulvat seutukunnan jokilaaksoihin. (jpnews.fi/arkistokuva)

Loppuviikolle ennustettu lämpenevä sää ja mahdolliset sateet lisäävät pohjalaisjokien tulvariskiä: jokien virtaamat kasvavat ja jääpatojen riski kasvaa. Tulvan suuruus riippuu erityisesti lähipäivien sademääristä ja siitä, muodostuuko jääpatoja. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tulvahuipun odotetaan ajoittuvan tulevalle viikonlopulle. Tulvasta ennustetaan kuitenkin pääosin pienempää kuin viime vuonna eli lähinnä keskimääräistä tai alle keskimääräisen.

Lapuanjoella Liinamaassa vesi voi nousta alavimmille pelloille, mutta Lapuanjoen tulvahuippu huhtikuun loppupuolella jäänee keskimääräistä pienemmäksi. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyrkii vähentämään tulvahuippua ottamalla tulvavesiä Närpiön-, Lapuan- ja Kyrönjoen tekojärviin ja säännösteltyihin luonnonjärviin.

Myös Kruunupyynjoen, Perhonjoen ja Lestijoen virtaamien ennustetaan kasvavan viikonlopuksi, mutta näiden jokien tulvahuippua odotetaan vasta myöhemmin huhtikuussa. Tämän hetkisen sääennusteen mukaan alueen lämpötilat pysyvät melko alhaisina, mikä hillitsee sulamista ja jäänlähtöä.

JÄTÄ KOMMENTTI