Lamminnevalla 80 hehtaarin turvetuotantoalueen maastopalo – helikopteri avusti sammutustöissä

0
Näkymä tulipalon nostattamasta savupatsaasta Alajärvellä valtatieltä 16 Lappajärven-Kauhajärven suuntaan (foto: Jukka Ketonen)

Päivitetty 15.6.2018 klo 23.15

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos sai hälytyksen maastopalolle perjantai-iltana hieman yli kello kuusi. Paikalle kiiruhtivat ensimmäisinä lähialueen palokunnat Alajärveltä ja Lapualta. Palokuntia ja reserviä oli maastossa ja alueella lopuksi yhteensä kymmenestä eri palokunnasta. Lisäksi Vapon turvekentiltä oli saatu apuun useampia vesisäiliötraktoreita, jotka ajoivat ja kastelivat turvetuotanoalueen pintoja.

Apuna vettä noutamassa paikalle oli myöskin maatiloilta isoja säiliövaunuja. Illalla noin kello kymmenen aikaan saapui  paikalle myöskin Rajavartiolaitoksen helikopteri, joka ryhtyi sammuttamaan metsään levinnyttä tulipaloa. Veden sammutussäkkiinsä kopteri kävi noutamassa Kauhajärvestä.  Palokuntien johto sai palon etenemisestä myös ilmahavaintoihin perustuvaa tukea paikalle kutsustusta lentokoneesta.

Navakka tuuli rutikuivalla ”räjähdysherkällä” turvesuolla vei irti päässyttä kipinää voimakkaasti eteenpäin, jolloin se levisi myös erittäin nopeasti ja hallitsemattomasti laajalle alueelle. Palon tarkka syttymissyy ei ollut vielä tiedossa, mutta se sai alustavan tiedon mukaan alkunsa turpeen lastausalueelta, jossa turvetta kuormataan muun muassa ajoneuvoyhdistelmien kyytiin poiskuljetettavaksi.  Palo on saatu nyt palokuntien hallintaa ja sen jälkisammutus kestää pelastustoimen mukaan vielä pitkään lauantain puolelle.

Paloalue oli arvion mukaan noin 80 hehtaaria.

Palokuntia saapui jo paikalle ennättäneiden avuksi (jpnews.fi)
Maastoon mentiin mönkijöillä naamarit päässä ja pullot selässä (jpnews.fi)
Palo sai alkunsa alustavan tiedon mukaan tältä alueelta(jpnews.fi)
Rajavartiolaitoksen Agusta Bell helikopteri saapui avustamaan metsäpalon sammutuksessa.(jpnews.fi)
Traktorit säiliövaunuineen kastelivat ja tukahduttivat vedellä turvelohkojen syttymään ja kytemään päässeitä pintoja (jpnews.fi)

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI