Lasten jäällä ajo päätyi 14-vuotiaan surmaksi – turman esitutkinta valmistui

0
Jäärataa

Pohjanmaan poliisi tiedotti turman esitutkinnan etenemisestä – vielä on epäselvää kuka on vastuussa tapahtuneeseen onnettomuuteen.

Onnettomuus sattui Kurikan Jalasjärvellä 7.3.2020 jääradalla jossa katolleen pyörähtäneen ja sen jälkeen jäihin vajonneeseen autoon jäi loukkuun, radalla ajaneen toisen nuoren kyydissä ollut, 14-vuotias poika. Poliisin mukaan yhden kuolemaan johtaneen tapahtuman esitutkinta on saatu päätökseen. Asiaa on tutkittu kuoleman tuottamuksena

Poliisin tiedotteen mukaan tehdyssä esitutkinnassa on selvinnyt, että kaksi autoa on ollut Hirvijärvellä radalla ajamassa. Etummaista autoa on ajanut alle 15-vuotias henkilö ja kyydissä on ollut yksi henkilö. Takana on tullut 15 vuotta täyttäneen henkilön ajama auto, jonka kyydissä on ollut yksi henkilö. Esitutkinnan perusteella on todennäköisenä tapahtumankulkuna selvitetty, että edellä ajaneen auton eturengas on osunut jäässä olleeseen reikään ja tästä syytä auto on kääntynyt katolleen. Takaa tullut auto on osunut lievästi katolleen kääntyneeseen autoon ja pysähtynyt. Pian autojen pysähdyttyä autot ovat vajonneet jään lävitse. Katolleen kääntyneen auton kuljettaja on päässyt pois autosta mutta matkustajan ollut henkilö ei ollut päässyt pois. Autoon jäänyt henkilö oli menehtynyt. Takaa tulleen auton kuljettaja ja matkustaja olivat päässeet ulos autosta.

Edelleen tehdyn esitutkinnan perusteella etummaista autoa kuljettaneella kuljettajalla ei ole osuutta epäiltyyn kuolemantuottamukseen. Tapahtunut auton kääntyminen katolleen ja veteen uppoaminen ja siitä seurannut apukuljettajan hukkuminen on ollut kuljettajalle ennalta-arvaamaton tapahtuma. Esitutkinnan perusteella auton kääntyminen katolleen on johtunut auton renkaan osumisesta jäässä olevaan reikään. Tehdyn esitutkinnan perusteella ajaessaan jääradalla turma-auton kuljettaja ei ole ollut ennalta tietoinen jääradassa olleesta reiästä. Asian rikosoikeudelliseen arviointiin liittyy myös kuljettajan nuoruus. Lisäksi turma-auton kuljettaja ollut tekohetkellä alle 15-vuotias, joten hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa ja asian esitutkinta on hänen osaltaan lopetettu.

Tehdyn esitutkinnan perusteella turma-auto perässä autoa kuljettaneella ei ole myöskään osuutta tapahtuneeseen kuolemantuottamukseen. Tapahtunut edellä ajaneen turma-auton kääntyminen katolleen ja veteen uppoaminen ja siitä seurannut apukuljettajan hukkuminen on ollut takaa tulleelle auton kuljettajalle ennalta-arvaamaton tapahtuma. Takaa tulleen kuljettajan auto on pysähtynyt katollaan olleen auton viereen osuen katollaan olleeseen autoon ja molemmat autot ovat vajonneet veteen. Takaa tulleen auton kuljettaja ei ole toiminut tapauksen yhteydessä huolimattomasti tai tahallaan niin, että edellä ajaneen auton kyydissä ollut matkustaja olisi hänen toimintansa vuoksi menehtynyt.

Kuolemantuottamukseen liittyen kaikkiaan neljän henkilön osalta asia siirtyy syyteharkintaan. Syyttäjä päättää esitutkinta-aineiston perusteella nostetaanko asiassa syyte heidän osaltaan. Kaksi henkilöistä on jäädadalla turma-aikaan paikalla olleita aikuisia. Kaikkien neljän henkilön osalta syyttäjä syyteharkinnassa harkitsee ovatko he olleet vastuussa radalla tapahtuneesta ajosta ja jääradan kunnosta.

TÄSTÄ UUTISOIMME MAALISKUUSSA!

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI