Levätilanne edelleen rauhallinen pohjalaisvesistöissä

0
Lappajärvellä on nyt synkempää (JK/K-Media)
Lappajärven pintaveden lämpötila on nyt 18,3 astetta (Jukka Ketonen/Arkisto)
Epävakainen sää on sekoittanut pintavesiä ja hillinnyt sinilevien massaesiintymiä pohjalaisvesistöissä. Ähtärinjärvellä sinilevää on havaittu edelleen hieman. Muilla vakituisilla havaintopaikoilla levää ei ole viikolla 32 havaittu. Kansalaisilta on tullut sinilevähavaintoja Luodonjärveltä, Soinin Limajärveltä sekä Mustasaaren Södra Vallgrundin edustalta.

Pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viilentyneen ja epävakaisen sään vuoksi sisävesissä alle 20 asteen. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on nyt 18,3 astetta. Merenkurkussa lämpötila on laskenut noin 13 asteeseen.

Levätilannetta voi seurata Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne vakiohavaintopaikkojen levähavainnot tallennetaan. Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun omia havaintojaan. Sinilevätilanne voi vaihdella paikallisesti hyvinkin nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan, ja leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää kokonaan poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää ruoanlaitossa tai löylyvetenä, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään tiski- tai pesuvetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluvetenä. Uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä.

JÄTÄ KOMMENTTI