Lumi-panda vietti 7-vuotis synttäreitään Ähtärissä

0
Lumi synttäreillä

Ähtäri Zoon Lumi -panda vietti 7-vuotissynntäreitään 18.9. Oikea synttäripäivä olisi varsinaisesti 20.9. mutta Lumi juhlii yhtä aikaa pikkupandojen kanssa, koska 18.9. on kansainvälinen pikkupandapäivä.

Lumi nukkui ensin pitkät prinsessaunet ja aloitti juhlapäivän popsimalla tuoretta bambua. Vasta kunnolla ruokailtuaan se kiinnostui lahjapaketistaan ja avasi sen. Sieltähän löytyi sydämen muotoinen herkku, pandakakku. Pandahoitaja Anna Palmroth kertoo suojattinsa olevan nyt 7-vuotiaana nuori aikuinen. Viime keväänä tapaaminen naapurin Pyryn kanssa ei vielä tuottanut jälkikasvua, mutta Lumin hormonit se sai hyrräämään. Lumi alkoi rakentaa pesää öiseen aikaan pentuja varten. Öiset rakennuspuuhat ottivat voimille ja usein päivällä näimmekin nukkuvan Lumi -pandan. Molemmat pandat voivat hyvin ja viihtyvät Ähtärin eläinpuistossa. Ne ovat osa kansainvälistä pandojen suojeluohjelmaa.

Pikkupandat

Erittäin uhanalaiset pikkupandat elävät luonnossa Himalajan vuoristoalueella. Ähtäri Zoon pikkupandatytöt River ja Phoenix asuvat isopandojen Lumi ja Pyry naapureina. Ne kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on kasvattaa ja pitää yllä tervettä ja monimuotoista tarhakantaa lajin säilymisen turvaamiseksi. Pikkupanda eli kultapanda tai kissakarhu on erikoinen eläin, sillä se ei ulkonäkönsä ja elintapojensa perusteella vaikuta kuuluvan mihinkään ryhmään ja samalla siinä on piirteitä useista tutuista eläimistä. Se syö bambua kuten panda, sen liikkeet ovat kissamaiset ja samalla siinä on kuitenkin jotain karhumaista. Pikkupanda ei ole sukua millekään näistä ryhmistä, vaan se on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji. Toisinaan pikkupandoja kutsutaan myös tuliketuiksi.

Ähtäri Zoon jo syksyn alun perinteeksi muodostunut pandatyttöjen juhlapäivä on suunnattu erityisesti lapsille. Eläinopastuksissa kerrotaan lajista yleistietoa ja valotetaan eläinpuiston yksilöiden elämää. Halipanda kierteli tapahtumassa ja panda-aiheinen tietovisa herätteli älynystyrät toimintaan.

Seuraava syystapahtuma on Yöseikkailu 23.10.


 

JÄTÄ KOMMENTTI