Maailman 722. rikkain henkilö teki tarjouksen Honkarakenteesta – suomalaiset yritykset kelpaavat jälleen venäläisille?

1

Maailmalla tunnetun kotimaisen hirstalorakentamiseen erikoistuneen perheyrityksen oston takana oleva henkilö on venäläinen miljonääri, suurliikemies Vladimir Jevtušenkov, joka puolestaan on ostotarjouksen tehneen venäläisen monialayhtiö AFK Sisteman pääomistaja.

Forbesin mukaan muun muassa rahanpesusta syytteessä ollut Jevtušenkov on nykyisin Venäjän 34. varakkain ja maailman 722. varakkain henkilö.

Venäläinen monialayhtiö Sistema haluaa ostaa rakennusyhtiö Honkarakenteen, Sistema kertoo tiedotteessa. Tarjous tuli Honkarakenteelle täydellisenä yllätyksenä.

– Ihan muutama hetki sitten, kun pörssiin tämä julkinen ostotarjous tuli, silloin saatiin siitä tieto, kertoo Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen.

– Kyllä tämä yllätyksenä tuli, mietitään seuraavia steppejä.

honkarakenteinen

Sistema tarjoaa Honkarakenteen kaikista osakkeista 1,50 euroa kappaleelta. Kaupankäynti yhtiön pörssiin listatulla B-osakkeella keskeytettiin torstaina aamulla ostotarjouksen takia. Osakkeen kurssi jäi 1,31 euroon.

Sistema pitää tarjoustaan houkuttelevana, sillä se maksaa osakkeista markkinahintaa enemmän.

Yrityskauppa hyödyttäisi Sisteman mukaan kaikkia osapuolia, sillä Honka saisi vahvasti sitoutuneen, pitkäaikaisen omistajan. Honka pääsisi myös hyötymään Sisteman varojen hyödyntämisestä sekä parantuneesta pääsystä Venäjälle.

Saarelainen ei halua arvioida Sisteman tarjouksen tasoa.

– En ota kantaa, se on pääomistajien asia. Yhtiössä on A-sarjan ja B-sarjan osakkeet, äänivalta on Saarelaisen suvulla, katsotaan mitä omistajat sanoo.

Toimitusjohtaja, joka itsekin kuuluu Honkarakenteen omistajasukuun, arvelee yhtiön hallituksen etenevän asiassa nopeasti.

– Ei varmaan tämän kokoisessa yrityksessä päätöksenteko kovin kauaa kestä. Hallitus kokoontuu myöhemmin tänään ja sitten katsotaan, mitkä ovat seuravat askelmerkit, Marko Saarelainen sanoo.

Valtaa Honkarakenteessa käyttää yhtiön perustajien jälkeläisistä koostuva Saarelaisen suku sekä Saarelainen Oy:n että suorien omistusten kautta. A-sarjan osakkeiden äänivalta on 20-kertainen pörssilistattuun B-osakkeeseen nähden.

Hirsitaloja valmistavalla Honkarakenteella on tehdas Karstulassa. Yhtiö teki viime vuonna 0,2 miljoonan euron tappion 39,1 miljoonan euron liikevaihdolla. Yhtiöllä on noin 130 työntekijää, joista valtaosa työskentelee Karstulan tehtaalla.

Honkarakenne toimi Alajärvellä vuoteen 2013 asti. Alajärven tehdas työllisti vajaat sata henkilöä.

 


 

Muita päivän venäläispuheenaiheita

Suomen ”myyminen” venäläisille on kuumin puheenaihe tällä hetkellä valtakunnassa. Maamme on ollut kaupan vapaasti myös EU:n ulkopuolisille jo 90-luvun alkuvuosista lähtien. Joka käytänössä tarkoittaa venäläisiä ostajia. Myynnissä ovat olleet erityisesti maa-alueet, tonti ja kiinteistöt. Jos näihin jo eri puolilla valtakuntaa tehtyihin erityyppisiin, erikoisiinkin, kauppoihin vähänkin liittyy Supon arvion tyyppinen puolustuspoliittinen skenaario, täyttyvät monen mielestä tehdyissä kauppoissa mukana olevien kotimaisten tahojen ja henkilöiden osalta jopa maanpetturuuteen viittaavat tunnusmerkit.

 

1 KOMMENTTI

  1. Älkää myykö tehdasta venäläisille. Juuri äsken tuli YLE:n klo 18. uutisista tieto, että Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen pitää tarjousta vihamielisenä. Jos haluatte myydä, niin silloin vaihtoehtoja löytyy kyllä muualta Suomesta ja Ruotsista. Preemion pitää olla 30 prosenttia yli nykyisen osakkeen hinnan, jotta ylipäätään tarjous olisi hyväksyttävissä. Näinkö yritetään saada lisää lymyämispaikkoja ns. pienille vihreille miehille Suomessa? Venäläisten röyhkeydellä ei näytä olevan mitään rajaa!

JÄTÄ KOMMENTTI