Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassa

0
Frisbeegolf

Paalijärven luonto- ja patikointireitti

Paikallisen kehittämisen Leader-ryhmät ovat osaltaan ratkaisemassa liian vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa. Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta on syntynyt liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, on tuonut vuodesta 2014 yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista.

– Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Leader-rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Leader-rahoitetut hankkeet ovat myös kustannustehokkaita, sillä asukkaat antavat oman työpanoksensa yhteiseen hyvään.
Leader-rahoituksella syntyneet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä. Seurat ja yhdistykset vuokraavat hankkeilla toteutettuja tilojaan halukkaille.

Muun muassa patikointireittien rakentaminen ja toteuttaminen saavat vuosittain leader-rahoitustukea (Arkisto/kuvituskuva)

Prännin patikka ja Paalijärven luonto- ja patikointireitti

Yliluoman maa- ja kotitalousseura ry toteutti Prännin patikan, johon saatiin Leader Aisaparin myöntämää Leader-rahoitusta. Reitti on 20 kilometriä pitkä ja sen lähtöpisteeseen rakennettiin pyöröhirsikota, joka toimii myös kylän kokoontumistilana. Reitin varrelle rakennettiin laavuja ja tehtiin opasteita.

Paalijärven luonto- ja patikointireittiä koskevassa hankkeessa tarkoituksena oli kylää ympäröivän luonnon virkistyskäytön kehittäminen. Myös alueen luontoarvojen esiin tuominen ja niiden arvostuksen lisääminen. Alueelle suunniteltiin ja tehtiin luonto- ja patikointireitti. Reitti raivattiin ja merkittiin, ja matkan varrelle osuvista luonnon nähtävyyksistä tehtiin infotauluja. Reitin varrelle tehtiin myös nuotiopaikkoja, ojien ylityspaikkoja, laavuja ja pitkospuita. Toteuttajana oli Alajärven Paalijärven kyläyhdistys ry, joka sai Leader Aisaparin myöntämää Leader-rahoitusta hankkeeseen.

 

Soinin Vuorenmaan luonto maisemineen ja levähdyspaikkoineen on saanut paljon kiitosta

 

Leader Harraste Liikuntapaikat

JÄTÄ KOMMENTTI