Metsätaidon SM 2019 | METSÄNOMISTAJAT KISASIVAT ÄHTÄRISSÄ

0
Metsässä oli Tuomarniemellä tunnelmaa raikkaassa ja aurikoisessa syksyn säässä. Sai samalla tavata tuttujakin. (PHautala)

Teksti ja kuvat:Pentti Hautala/J-Pnews

Ähtärin Tuomarniemen metsäoppilaitoksen, SEDU:n koulutuskeskuksessa ja sen lähimetsissä oli vilskettä lauantaina. Tämän sai aikaan eri puolilta valtakuntaa saapuneet 262 metsänomistajaa huoltojoukkoineen. Ähtärissä kisattiin metsätaidon SM-sijoituksista. Arvotapahtumaa suosi ilahduttavan kaunis syksyinen sää. Sadekuurot saapuivat paikalle vasta myöhemmin.

Moninkertainen SM-mitalisti Tauno Toivola sai lähteä nyt oman yhdistyksen kilpailuista ilman palkintoja kotiin Lehtimäelle. (PHautala)

Tapahtuman järjestäjänä toimi virallisesti Suomeselän Metsänhoitoyhdistys. Merkittävässä osassa toimijoina hääräsivät myöskin koulutuskeskuksen nykyiset-ja eläkeellä olevat ammattilaiset sekä muutkin talkoolaiset. Erityisesti keittiöpuolella oli touhua, kun sadoille valmistettiin maittavat ruuat. Ensiapuryhmät pääsivät onneksi nyt helpolla, vaikka osanottajien keski-ikä oli varmasti yli 60-vuotta ja metsämaastossa riennettiin kiiruulla.

Tehtäväreitti oli pituudeltaan 2980 metriä.Sen kiertäminen oli tapahduttava määrätyssä ajassa. Jos tuli ylitystä, niin siitä sai miinuspisteitä.
Kilpailussa oli 13 erilaista taitotehtävää ja leimaus. Ne aiheuttivat monien osallistuijen taholla tiukkaakin arvostelua.
Erityisesti leimauksessa pisteet jäivät kautta linjan hyvin alhaisiksi. Maksimipisteet olisivat olleet 70, mutta enimmäkseen ne jäivät 40-50 väliin. Moni olisikin saanut enemmän pisteitä loppullisiin pisteisiin leimikon väliin jättämisellä.

Leimauksessa, väärin jätetystä ja väärin poistetusta, sai yhden miinuspisteen.
– On se niin väärin ,että täällä Etelä-Pohjanmaalla pitäisi poistaa hyvässä kasvussa olevat puut ja jättää ”riut” pystyyn, ihmetteli eräskin savolainen, menneiden vuosin menestyjä.

Toinen jatkoi, että olisi saanut tusinan verran pisteitä enemmän jos olisi marssinut leimikon sivu. Poistot ja jätetyt menivät virheellisesti väärinpäin! Tästähän seurasi monta kymmentä pitettä huonompi sijoitus lopputuloksissa.

Ratamestari Hannu Humalamäki ja 30. sijoittunut Vesa Ala-Rasula (PHautala)

185-pisteen enimmäisrajaa ei nyt kokonaistuloksissa hätyytelty. Miehissä SM-kultaa voitti Veikko Jaakonsaari, Kanta-Hämeestä 153 pistettä. Leimauspisteitä kertyi 52. Hopeaa voitti Pentti Oinas, Mhy Savotta, 150 pisteellä ja pronssia nappasi Matti Matilainen, Mänty Saimaa, keräten147 pistettä.
Pohjalaisista parhaana oli 15. sijallaan Jussi Rintala, Mhy Lakeus, 141 pistettä. Alueeltamme parhaita olivat, Mhy Suomenselän lehtimäkeläiset 19. Juho Vainio, 139 pist. Moninkertainen SM-mitalisti Tauno Toivola sai pistettä vähemmän ja sijoitus oli 22.
Kuortanelainen, Mhy Mestsäpohjanmaan Vesa Ala-Rasula oli 30. 136 p. Suomenselän Terho Mäkelä keräsi 135 pistettä ja sijoitus oli 35. Juho Yli-Kaatialan pisteet olivat 133 ja hän oli 42. Kaikestaan kilpailuun osallistujia oli 215.

Naisten sarjassa oli mukana 44. Mestarina palkitttiin Kaarina Turunen, Pohjois-Karjala, 134 p, 2) Liisa Mehtälä, Tampereen Seudun Mestänomistajat 133 p, 3)Sanna Jaakonsaari, Kanta-Häme 133 p.
Mhy Suomenselän alajärveläinen Tuulia Nelimarkka oli 14 parhaana pohjalaisena 116 pisteellä.

Nuorten sarjassa oli ainoastaan kolme kilpalijaa. He kaikki olivat muista maakunnista.

3-henkilön joukkuekilpailussa oli mukana 68. Voittaja oli Mhy Kanta-Häme 1 419 pistettä, 5) Mhy Etelä-Pohjanmaa 1 404, 9) Mhy Suomenselkä 393, 19) Mhy Metsäpohjanmaa 384.
Mainittakoon,että Suomenselän joukkue voitti viimeksi SM-kultaa vuonna 2017. Ja sitä ennenkin on alueellemme tullut säännöllisesti joukkue-ja henkilökohtaisia mitallisijoja, lähinnä Tauno Toivolan ja Pasi Hautalan ansiosta.

Kipailujohtajana toimi Heikki Mäkelä ja ratamestarina Hannu ”Hymis” Humalamäki. Suojelijana oli ähtäriläissyntyinen MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi, joka siirtyy eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Jesse Joensuu viihdytti kilpailijoita sekä huoltojoukkoja metsäiseen tapahtumaan sopivilla lauluillaan ja soitollaan. (PHautala)

SM-kisan kuuluttajana ja haastattelijana sekä Tuomarniemen toiminnan historian kertojana kansalle kunnostautui Esa Eloranta. Tuloslaskennan valmistumista odotellessa, kitaransoitollaan ja lauluillaan, väkeä viidytti Jesse Joensuu.

Esa Eloranta vastasi kuulutuksesta ja haastattelluista ym. (PHautala)

 

Terveyssovellus-22

JÄTÄ KOMMENTTI