”Mikä se sellainen valtio on , joka ei huolehdi sotilaistaan” – Varusmiesten maastoruokailun puutteet on korjattava

0
Kuva: Jukka Ketonen / K-Media

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen varusmiesten maastoruokailun laadusta ja riittävyydestä koronan aiheuttamien poikkeusjärjestelyiden aikana. Laiho on huolissaan, ettei maastoruuan laatu ja määrä vastaa varusmiesten ravitsemuksellisia tarpeita.

Koronavirusepidemian hillitseminen on muuttanut puolustusvoimien toimintaa ja samalla varuskuntien ruokahuollon käytänteitä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kaikki eivät voi ruokailla samassa ruokalassa samaan aikaan, vaan osa saa ruokansa maastossa. Maastoruokailussa ruoka tarjoillaan yleensä pakista. Ruoka on sose tai muhennostyyppistä ruokaa tai keittoa. Salaattia tai hedelmiä ei yleensä ole.

– Olen saanut paljon viestejä riittämättömästä ja yksipuolisesta maastoruokailusta. Pakkiruokailussa ruoka on yksipuolista, se voi loppua kesken ja siitä jää nälkä. Jotkut varusmiehet ovat laihtuneet useita kiloja poikkeusjärjestelyjen aikana, ihmettelee Laiho.

– Kun koronan aiheuttamat poikkeusjärjestelyt näyttäisivät edelleen jatkuvan varuskunnissa, tulee nuorten varusmiesten riittävään ja ravitsemuksellisesti monipuoliseen ruokaan kiinnittää huomiota. Pakkiruoka kelpaa varmasti jonkin aikaa leireillä, mutta pidempiaikaiseen ruokailuun sen energiataso ja ravitsemuksellinen sisältö ei ole riittävää, huomauttaa Laiho.

– Myös erityisruokavalioiden osalta on ollut puutteita. Kasvis- ja gluteeniton ruoka sekä muut erityisruokavaliot ovat saattaneet puuttua maastoruokailun tarjonnasta kokonaan. Tällöin varusmies on joutunut syömään esimerkiksi välipalapatukoita, jos niitä on ollut tarjolla. Miten kukaan jaksaa tehdä varusmiespalvelusta välipalapatukan voimalla?, Laiho ihmettelee.

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset ruokailuun ovat vaikuttaneet huomattavasti ruoan laatuun ja ruoan ravintoarvoon. Monet varusmiehet ovat syöneet pakkiruokaa useiden viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Ruuan riittämättömyys ja laaduttomuus koskee nimenomaan varusmiesten maastoruokailuja.

– Riittävän ravitseva ja energiapitoinen ruoka on tärkeää paljon energiaa kuluttavalle nuorelle. Pitkien maastoruokajaksojen aikana riittävästä energian, vitamiinien, sekä proteiinin saannista tulee huolehtia. Terveellinen ja laadukas ruoka on varusmiehen terveenä pysymisen, jaksamisen ja harjoituksissa pärjäämisen kannalta tärkeää. Ravintosisällöltään laadukas ja riittävä ruoka pienentävät myös infektioiden ja rasitusvammojen riskiä, huomauttaa Laiho.

– Varusmiehet ovat suorittamassa maanpuolustukseen liittyvää velvollisuuttaan ja ovat valtion vastuulla. Vaikka koronan takia on jouduttu poikkeusjärjestelyihin, ei varusmiestemme riittävästä ja monipuolisesta ravinnosta voi tinkiä, päättää Laiho.

Kenttätykin tuliasemaa valmistellaan (kuva:Puolustusvoimat)


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI